Wat een week ... CD

MGMT - Oracular Spectacular (2008)

Een meesterwerk ...

... dit debuutalbum 'Oracular Spectacular' van het tweemanschap Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser, bekend onder MGMT wat staat voor 'Management'. Psychedelische, techno gerichte rock die zo ontzet- tend vernuftig en gelaagd in elkaar steekt dat het album met aan zeker- heid grenzende waarschijnlijkheid na jaren nog steeds nieuwe luistersen- saties zal opleveren.
Deze jonge honden hebben als levensmotto “Live fast and die young”, een visie die ik bij mijzelf ook enige tijd aantrof maar vanzelf overgaat als je wat ouder en wijzer wordt. Deze ietwat naïeve opvatting levert echter een onbevangen kijk op het leven op - hoewel de grote levensvragen tekstueel niet uit de weg worden gegaan - leidt tot muziek zonder concessies en tot een 'melting pot' aan stromingen. Disco, folk, singer-songwriter, progrock, soul, r&b en wat al niet meer worden in de 'blender' vermengd tot een uniek en eigen progressief geluid, al zijn er wat lichte referenties aan World Party en de vroege Todd Rundgren.
Het album opent meesterlijk met 'Time to Pretend' dat een verpletterende indruk maakt, briljant in elkaar is gezet en niet voor niets als single is uitgebracht. Omdat het moet want progressieve singles 'doen' nooit iets. Gelukkig maar. Een imponerende track is ook 'Electric Feel' met 'over the top' zang en een thema dat het hoofd slechts met moeite verlaat. Impo- nerende track? Alles imponeert!

En iedere keer weer die verwondering over wat ik nu weer hoor. Iedere compositie is raak, geen zwakke momenten, een moderne open produk- tie van Dave Fridmann (die ook de nieuwste van Mercury Rev produceer- de) soms wat scherp maar perfect passend bij deze felle en vooral vitale muziek.
Zoals ik vorige week al meldde, dit soort bands zijn naar mijn mening de redding voor de progrockscene die in cirkeltjes ronddwaalt en vaak vege- teert op oude roem. Pak snel de reddingsboei en luister naar MGMT! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 07)


MUSICAL IMPRESSION van MGMT: click op 'Oracular Spectacular'