Wat een week ... CD

YES - 90125 (1983)

Je wilt er eigenlijk niet aan ...


... als liefhebber van de 'oude' Yes-muziek. Maar '90125' is het meest succesvolle album uit de hele catalogus en 'Owner of a Lonely Heart' de grootste hitsingle. Toen ik afgelopen week de cd in de auto afspeelde zei mijn zoon van dertien al direct bij de openingsmaten "hé, dat liedje ken ik!" Hij kon me niet zeggen welke band het uitvoerde. Het Yes-instituut gede- gradeerd tot anonieme hitfabriek.
1981: Yes was op sterven na dood, zelfs Jon Anderson was opgestapt en Steve Howe hervond zichzelf in Asia. En toen kwam opeens de Zuid-Afrikaanse multimuzikant Trevor Rabin naar Londen. Rabin, reeds een poplegende in eigen land, wist zich prima aan te passen, schreef pakken- de songs, liep Chris Squire en Alan White tegen het lijf en de band Cinema was geboren. Tony Kaye, Yes' toetsenist van het eerste uur, werd benaderd en toen het album bijna klaar was dacht iemand "laten we Jon Anderson vragen". Cinema werd omgedoopt tot Yes en het succes was daar.
De 'oude Yes'-fanaten halen hun hart op bij het slechts twee minuten durende instrumentale 'Cinema', de andere nummers ontlokken bij aandachtige beluistering via de koptelefoon wellicht reacties als "toch wel aardig gedaan", want producer Trevor Horn heeft er een mooie eindmix van gemaakt. Maar eigenlijk wil je er natuurlijk niet aan ... Peter Swart (wat een week 02)