Wat een week ... DVD

BALLETTO DI BRONZO - Live in Rome (2008)

Geen gemakkelijke kost ...


... de muziek die de Italiaanse band Balletto di Bronzo ons voorschotelt op hun DVD 'Live in Rome'. BdiB bracht in 1972 het prachtige ook al niet zo makkelijke 'Ys' uit dat ik ergens eind jaren 70 kocht en dat pas na vaak luisteren, wegleggen en toch weer pakken op z'n plek begon te val- len. Dat overkwam mij ook met deze DVD.
BdiB wordt geleid door de androgyne Gianni Leone op keyboards. De man vindt zichzelf nogal belangrijk (volgens de info bij deze promo ge- droeg hij zich vroeger als 'guest of himself') en blijkt het des te moeilijker te vinden om zich te houden aan de nieuwe groepsafspraak als band op het podium te staan. Hij staat erbij alsof hij in een dwangbuis zit waar hij, vooral tijdens de aankondigingen, zich met graagte uitworstelt voor een verbaal intro met vele bodems.
De muziek beweegt zich in het complexe King Crimson segment met vleugjes vroege Yes en Todd Rundgren, maar bovenal toch met die typische sfeer en geluid dat Italiaanse bands nu eenmaal bezitten, vooral door de taal. Hoewel er nooit uitgebrachte songs op staan, spreken mij de bekendere tracks zoals 'Ys Primo, Secondo, Terzo Incontro' en 'Tastiere Isteriche' het meeste aan. Het geheel is gevat in een wat statische setting van het trio op het toneel.
Balletto di Bronzo had nooit en zal nooit een breed publiek bereiken. Daar is de muziek te complex voor. Voor hen die lange 'beklijfperiodes' niet erg vinden, is deze DVD echter zeker de moeite waard. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 39)