Wat een week ... CD

ASIA - Asia (1982)

Toch wel een aardige plaat ...

... achteraf bekeken. Ik behoorde tot die groep rockliefhebbers die uit principe weigerde naar Asia te luisteren, want voormannen van topgroepen uit het symfotijdperk die commercieël gingen ... dat was niets minder dan heiligschennis. Dat de heren, na de ravage die Punk en New Wave op het veld der progressieve rock hadden achtergelaten, zochten naar verfrissing en wellicht gewoon brood op de plank kon er bij ons puriteinen natuurlijk niet in.
John Wetton (o.a. UK en King Crimson), Steve Howe (Yes), Carl Palmer (ELP) en Geoffrey Downes (de perfecte schakel, want Yes en Buggles) hervonden inspiratie bij elkaar en leverden het verrassende debuutal- bum 'Asia' af. De plaat trapt af met 'Heat of the Moment', dat direct de grootste hit van de band zal worden. Het album zelf voert in de USA maar liefst negen weken de hitlijst aan en reikt in Nederland tot de zeventiende plaats.
Met pakkende bombastische songs trekt men oude rockers over de streep en is men aantrekkelijk voor een groot aantal jongeren. 'Asia' staat dan ook nog enigzins met de voeten in twee werelden: al doen de songs toegankelijk aan, de muzikale structuur en het spel is sterk en de aandacht waard.
Als men na het overrompelende debuut de commerciële kant wil uitbuiten zakt het succes weg. Na vele wisselingen en loze perioden is Asia op dit moment herenigd in de oorspronkelijke bezetting. Kan ik ze misschien toch nog eens gaan zien. Peter Swart (wat een week 38)