Wat een week ... CD

MAGNA CARTA - Seasons (1970)

Het waren veertig mooie jaren ...

... maar nu is het toch echt over. Het Britse Magna Carta is bezig met een jubileum- c.q. afscheidstournee en doet daarbij ook ons landje aan.
Bij Magna Carta denk je aan akoestische gitaren en harmonische samen- zang, verpakt in folk- en klassiek aandoende arrangementen. Op hun meesterwerk 'Seasons' krijgt de band van voorman Chris Simpson verster- king van, onder andere, Rick Wakeman op orgel en piano. En zo is de link met de progressieve muziek van die tijd wel erg gemakkelijk gemaakt. Té gemakkelijk, want je kunt de muziek ook associëren met Simon & Garfunkel: de sfeer van de fragiele meerstemmige zang boven akoestisch gitaargetokkel en zinnen als "with a guitar and a suitcase and a face in a photograph" (uit de hit 'Airport Song').
Origineler is het meer complexe en ruim twintig minuten durende titel- nummer, dat middels afwisseling van voordrachten en gezongen stukken het verstrijken der seizoenen vertolkt in een prachtige pastorale setting. Hopelijk staat dit meesterstuk nog op het repertoire en valt het binnenkort voor de laatste keer live te beluisteren. Peter Swart (wat een week 26)