Mike Grande - My Dash Between the Numbers (2007)

Label: MG
Bandsite: www.grandeland.com
Duur: 36:16
Reviewer: JoJo
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Wat een verborgen muzikaal talent loopt er toch rond op deze aardkloot. Neem nu gitarist Mike Grande. Beperkte zich tot op heden tot sessiewerk maar maakt in mijn oren met 'My Dash Between the Numbers' een uitste- kend album, heeft een eigen studio ("frustrated with rising studio costs"), neemt de promotie en distributie zelf ter hand en heeft in deze loopbaan- fase maar één doel: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen wereldwijd zijn album (gratis) in bezit krijgen en dat er veel over gesproken en ge- schreven wordt. Aan het realiseren van die doelstelling wil ProgLog AFTERglow graag meewerken want Grande verdient het om met dit instru- mentale album gehoord te worden.
'My Dash Between the Numbers' is een, overigens iets te kort, werkstuk dat past in de 'traditie' van Joe Satriani, Steve Vai en vooral ook Frank Gam- bale: stevige, hoekige gitaargeoriënteerde progrock. Nu lijdt vooral Vai nogal eens aan compositorische tekortkomingen en melodie-armoede. Bij Gambale is daar veel minder sprake van. Vandaar dat ik Grande liever met laatstgenoemde vergelijk want de melodielijn weet hij goed neer te zetten en gaandeweg de tracks te bewaken.
Het gitaarspel van Grande is vingervlug en schiet van boven naar beneden de gitaarhals en weer terug. Niet met als doel te tonen "hoor eens hoe snel ik kan spelen" maar zijn partijen maken integraal onderdeel uit van de composities en vormen niet slechts de opvulling van de ruimte die er nu eenmaal altijd valt in een track. De gitaarsolo's zijn, kortom, bij Grande geen doel op zich.
Mijn favoriet is 'Two Miles to Ana Lese' dat staat als een stoere ranch in een woestijnstorm, waarin de solo virtuoos is en de aandacht vasthoudt tot het laatste akkoord. Deze beschrijving geldt per saldo voor alle tracks. Ook laat Grande horen het componeren en uitvoeren van rustiger nummers te beheersen, zoals prima te horen valt in de mooie ballad 'Walk in November' waar hij overigens enigszins klinkt als Larry Carlton, en in de landerige afsluiter 'Butterflies'.
Mike Grande debuteert uitstekend met 'My Dash Between the Numbers'. Meer 'exposure' via de media en succes zullen hem ten deel vallen als hij niet te lang wacht met een vervolg op dit album. De door hem zelf geacqui- reerde aandacht is immers snel verslapt in het drukke muzikale landschap. Ik kijk in ieder geval uit naar het vervolg en ProgLog AFTERglow blijft Mike Grande zeker in het oog houden. JoJo (05-2008)

Bezetting:
Mike Grande - guitars
Adam Reich - bass
Rob Racalbuto - drums
Eddie Perelman - piano
Randy Bowser - strings

Discografie:
My Dash Between the Numbers (2007)