Wat een week ... CD

FOCUS - Hamburger Concerto (1974)

"Symbiose" en "mengelmoes" ...

... zijn de reacties van Thijs van Leer respectievelijk Pierre van der Linden op de vraag, met terugwerkende kracht, de muziek van Focus te typeren (NCRV-serie 'Classic Albums'). Na het meesterwerk 'Moving Waves' (zie WeekCD 2008-09) volgden 'Focus 3' en 'Live at the Rainbow', tot er met 'Hamburger Concerto' een nieuw hoogtepunt uitkwam.

Bij 'symbiose' denk ik aan de indrukwekkende combinatie van stijlen: vanaf het barokke begin tot aan het (jazz)rockerige einde, met daar tus- senin instrumentaal associëren op sterke rockriffs en sfeervolle filmische thema's.
Bij 'mengelmoes' denk ik aan het vervlechten van kinderdeuntjes ('de uil zat in de olmen'), hilarische stemacrobatiek en een Hollandstalig meer- stemmig kerkenlied - op het net door een buitenlandse reviewer geïnter- preteerd als Latijn - dat de opmaat vormt voor de enerverende progrock- finale van het lange titelnummer. In Focus-termen een suite en geen 'epic'. Van der Linden had de band reeds verlaten, waardoor de begeleiding van het topduo Akkerman/Van Leer meer recht door zee was geworden. Wel- licht klonk in Van der Linden's typering van de muziek enige onvrede door.
Peter Swart (wat een week 11)