Yoke Shire - The Witching Hour (2007)

Label: Zygo Records
Bandsite: www.yokeshire.com
Duur: 42:29 + 38:47
Reviewer: JoJo
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

De gebroeders Craig en Brian Herlihy, de harde kern van de Amerikaanse band Yoke Shire, vormen niet het meest productieve componistenduo. Het uitstekende studioalbum 'Masque of Shadows', waarmee men debuteerde, dateert immers alweer uit 1999. Daarna verschenen alleen een 'singles collection', daar is het ook echt een band voor, en een compilatiealbum. Alsof er wat te compileren valt na één studioalbum. Maar goed, de heren zijn nogal perfectionistisch ingesteld en gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En daar valt wat voor te zeggen. Veel bands melken zichzelf in korte tijd uit, houden snel op te bestaan of hadden dat beter kunnen doen. In die valkuil trappen de Herlihy's niet en bovendien maken zij veel goed door met een heus dubbelalbum op de proppen te komen.
Zoals ik eerder aangaf toen ik 'Masque of Shadows' tot WeekCD bom- bardeerde (WeekCD 2008-01) heeft Yoke Shire goed naar Jethro Tull en naar folkmuziek geluisterd. Zij voegt daar de eigen inventiviteit en muzikale inzichten aan toe, aangevuld met een snuif stevige rock her en der en dat resulteert in een sound die ik direct zou herkennen als 'Yoke Shire'. Toch is de steven op deze dubbelaar 'The Witching Hour' licht verlegd. De invloed van Jethro Tull en folk is er zeker nog wel maar wat minder prominent. En wat ervoor in de plaats is gekomen bracht mij aanvankelijk in verwarring: rhythm 'n blues en soul. Muziek met een ziel, daar is uiteraard niets op tegen maar regelrechte soulinvloed in de progressieve rock ... kan dat eigenlijk wel?
Mijn verwarring over de soulsporen ontstond nog niet eens bij de eerste klanken maar wel gedurende de openingstrack 'Full Moon Rising' en vooral tijdens de tweede track 'Spiral Dance' dat voor mij op een of andere manier de sfeer vangt van het hypnotiserende 'Papa was a Rolling Stone' van The Temptations. Het stuwende en swingende ritme, de riffs van de ritmegitaar, de rommelende elektrische piano, de echo's en de sax zijn daar vooral verantwoordelijk voor. En dat sfeertje zet zich voort in 'Passage Upstairs' met een prachtige uitgesponnen saxsolo van multi-instrumentalist Craig Herlihy.
In 'Triskelion' en vooral 'Shiver' komt echter Tull om de hoek kijken uit de bluesy periode eind jaren zestig, begin jaren zeventig met de albums 'This Was', 'Benefit', en 'Stand Up'. Vooral dat typische samenspel tussen de ritmegitaar, bas en drums en natuurlijk de dwarsfluit zijn daarvan voor- beelden. De proggy soul en zelfs wat reggae komen weer terug in de titelsong. De eerste schijf wordt afgesloten met 'A Myriad of Moons', een sferisch nummer met een lekkere begeleiding op een licht zwevende elektrische piano.
De tweede CD kent hetzelfde samenstel aan sferen met ook weer die bluesy sfeer en soulinslag. Het zestien minuten durende 'Dream Tea' vereist wel meerdere luistersessies. Het is het meest experimentele en 'freaky' deel van het album en schiet alle kanten op, rustig, up-tempo, heavy, slaperig, kent echter toch een zorgvuldige opbouw en bevat scheurende solo's op gitaar en keys. Wat mij wel van het hart moet is dat de zang van Craig en Brian op dit album over de gehele linie prima is maar af en toe wat gladjes en bijna zalvend. Het vermelden waard zijn ten slotte het lekkere 'Midnight Chimes' en 'Again Midnight Chimes' met een themaatje dat lastig het hoofd verlaat en een (h)eerlijk Hammond Organ à la Brian Auger.
Yoke Shire heeft met 'The Witching Hour' het lange wachten meer dan beloond. Een knap met veel liefde en geduld gemaakt werkstuk dat een heerlijke sfeer kent, nieuwe elementen bevat die verrassend genoeg uit de onverwachte soulhoek komen en muzikaal- en produktietechnisch hoog- waardig is. Jammer van dat ouderwetse, onhandige plastic 2CD doosje ... JoJo (01-2008)

Bezetting:
Craig Herlihy - lead and backing vocals, electric and acoustic guitars, keyboards, bass, harmonica, flute, dulcimer, mandolin, bass pedals, saxophone, theremin, glockenspiel, marimba, drums, percussion
Brian Herlihy - electric and acoustic guitars, backing vocals, percussion

Discografie:
A Foreshadowing (1998, single)
Masque of Shadows (1999)
A Seer in the Midst (2002, compilation)
Solar Solstice (2004, singles collection)
The Witching Hour (2007)