HoestoBlame Chapter Ten

Frank Zappa & Mothers of Invention
One Size Fits All (1975)

Ontwerp: Cal Schenkel

Tien weken, tien hoezen. Nu het laatste deel van de serie waarin hoezen werden belicht die om uiteenlopende redenen indruk maakten.


Het Zappa-album met de beste gitaarsolo ooit in het onvolprezen ‘Inca Roads’. Aangekleed met een hoes die alleen Zappa heeft kunnen goedkeuren en die zo treffend bij zijn muziek past. Die ‘vette zwevende sofa’ in het heelal, dat handje met die sigaret, de hoes als rariteitenkabinet met Zappa als Minister-President. Wat heb ik samen met vrienden maar ook in mijn uppie plezier beleefd aan deze hoes en dan met name met de weergave van hemellichamen op de achterzijde en de daarin opgenomen soms hilarische namen van fictieve locaties in de ruimte. Het was een sport wie de meeste namen en locaties kon onthouden en opnoemen. Sinds zijn dood is overigens in het heelal een ster naar dit genie vernoemd met de naam ‘Zappafrank!’, welke ster op de hoezen van de remasters inmiddels is toegevoegd.
Ik schreef hierboven dat alleen Zappa deze hoes had kunnen goedkeuren. Gail, de weduwe van Zappa, bestaat het momenteel om hoezen te bedenken, zoals de hoes van de recente release 'Trance-Fusion', die nooit door de ballotage van Frank zouden zijn gekomen. New-Age-onzin met dolfijnen. Leefde Frank nog maar ... dan zou zijn familie zeker en vast een toontje lager hebben gezongen dan dat ze nu doen. JoJo