SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releases







Oliver Oat - Juniper Resin (2019)

Label Audio Flamingo
Score 4 (out of 5 JoJo's)
                                                                               


Oliver Oat staat voor de Rotterdamse muzikant en producer Joost de Jong, op het debuut 'Juniper Resin' bijgestaan door producer Floyd Atema, die op 'Our Little Garden' ook drumt en bast.
Het is geen vrolijke plaat, ongelukkige liefdes, stokkende familierelaties en de zelfmoord van zijn vader zijn thema's. Hoe ernstig ook, goede muziek komt vaak voor uit 'weltschmerz', als het leven schuurt komt creativiteit vaak vrij. Dat is zeker het geval in deze twaalf psychedelische tracks waarin de melodielijnen duidelijk zijn en synthesizers in verschillende gedaantes het geluidsspectrum domineren. Opener 'Murderer' komt stevig binnen en doet mij denken, zoals de algehele sfeer op 'Juniper Resin' dat doet, aan de band Tubeway Army van Gary Numan. Het album 'Replicas' (1979) sierde hier toevallig recent nog de naald.
Of hoor ik her en der toch ook wat Zappa-invloed? Ook 'Cross' snijdt als een mes, maar geldt dat niet voor het gehele album? Hoewel Oliver Oat ook een wiegelied niet schuwt, afsluiter 'Lies', al is dat volgens mij echter een wolf in schaapskleren.
Joost de Jong heeft een intrigerend album afgeleverd waarvan ik denk dat ik het nog steeds niet helemaal doorgrond heb. Dan valt er in ieder geval bij volgende luisterbeurten nog iets te ontdekken. Mooie hoes trouwens.



Veecaten - Shoals (2019)

Label Eigen Beheer
Score 4 (out of 5 JoJo's)



In Nederland zijn nog steeds prachtige dorpen te vinden maar er zijn er in de loop van de eeuwen ook verdwenen. Zo'n verdwenen dorp is het Overijsselse Veecaten, in bezit genomen door de rivier De IJssel. Lucas Dikker en Johan schreven onder die dorpse naam 5 songs die te vinden zijn op deze EP 'Shoals'.
Zonder overdrijving prachtige, gelaagde, soms verstilde composities met als thematiek 'overstromingen'. Hun achtergrond in de indiemuziek sijpelt door, zoals in het wat prominentere titelnummer, de 'jazz touch' komt tot uiting via de sax van Eddie Visser maar men schuwt ook ambientmuziek niet zoals in afsluiter 'How To Drown Without Being Found'. De muziek beweegt als het water: van rustig naar relatief woelig, van golven naar slechts een enkele rimpeling. Een heerlijke EP die smaakt naar meer! 


Short Track by Harry 'JoJo' de Vries (07-2019)