Wat een week ... CD

MARK WINGFIELD - Tales from The Dreaming City (2018)

Veelvraat Wingfield ...

 

... komt alweer met een nieuw album 'Tales from the Dreaming City'. Niet alleen brengt hij werk uit in diverse samenwerkingsverbanden o.a. met Markus Reuter, nu dus een album onder de eigen naam. Alhoewel hij ook hier weer wordt bijgestaan door Yaron Stavi (fretless bass) en Asaf Sirkis (drums).
Overdaad schaadt vaak maar bij Wingfield vooralsnog niet want deze nieuwe release is meer dan uitstekend. Wingfield's gitaarspel is virtuoos en klinkt als een fusie van Allan Holdsworth en John McLaughlin. De composities, die zich in de jazz-rockhoek bevinden, vooruit fusion, doen mij qua sfeer denken aan Colosseum al gebruikt Wingfield geen blazers. De tien composities zijn indrukwekkend in hun uitwerking maar ook in hun dynamiek want drukke passages en tracks worden goed afgewisseld met rustpunten. De vier tracks waarop gast Dominique Vantomme de synthesizer beroert springen er wat mij betreft uit, waarbij 'Looking Back at the Amber Lit House’ mijn persoonlijke favoriet is.
Resumerend: 'Tales from the Dreaming City' behoort tot de top van de hedendaagse jazz-rock en is een gerede kanshebber voor de eindlijsten van dit jaar. Harry de Vries (wat een week 20)