DBA - Skyscraper Souls (2017) 

Label: Magical Thinking
Bandsite:
http://www.downesbraide.com
Running Time: 52:54
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(maximum score of 5 JoJo's)


'Skyscraper Souls' is het derde album van DBA (Downes Braide Association), het project van Geoffrey Downes en Christopher Braide. Toetsenist Downes behoeft geen nadere introductie. Hij heeft al decennia lang zijn sporen verdiend (The Buggles, Yes, Asia). Maar ook Chris Braide is geen onbekende in muziekland en vooral bekend als componist van o.a. Lana del Rey, Christina Aquilera, Beyoncé en Britney Spears. “Wat ????? Beyoncé? Britney Spears?” hoor ik u denken. Inderdaad! Nu ben ik geen generalist maar ik stel mij voor dat menig lezer even achter de oren krabt bij het lezen van deze namen in een review op een progrocksite! Zeker als men bedenkt dat 'Skyscraper Souls' zonder twijfel een 'progressive rock' conceptalbum genoemd kan worden.
Het album bevat 9 tracks, waaronder een prelude, een lange titeltrack en een finale, wat wil je nog meer als progrock-liefhebber. Maar de verwachtingen worden niet waargemaakt. De composities worden nooit echt spannend, ze klinken stuk voor stuk saai. De instrumentatie wordt nergens avontuurlijk, de ritmesectie speelt erg op safe en de stem van Chris Braide wordt nergens opwindend. Mijn weerzin ontwikkelt zich gaandeweg reeds bij de openingstrack ('Prelude'): een sfeervol, rustiek gespeeld piano riffje dat veelbelovend lijkt maar al héél snel aan zeggingskracht verliest door zoetgevooisde keyboardarrangementen die omarmd zouden worden door wijlen James Last.
Na het intro start echter het verwachtingsvolle magnum opus van dit album: de ruim 18 minuten durende titeltrack. De 'diehard' progrock liefhebber smult van lange composities vanwege de te verwachten spanning, afwisseling, epische avontuurlijkheid en als het even kan virtuoze instrumentbeheersing, ingrediënten zoals die aanwezig waren in veel legendarische lange tracks van o.a. Yes, Genesis, Emerson, Lake & Palmer, Pink Floyd en Van der Graaf Generator. 'Skyscraper Souls' en de andere tracks zijn echter mijlenver van dat niveau verwijderd. Het album klikt daarvoor te leeg, te saai en te weinig authentiek, ondanks de bij vlagen redelijke instrumentale exercities van gitarist Colquhoun. en van Downes. Het artwork (Roger Dean) is daarentegen wel weer prachtig en passend bij het eerbetoon aan de groten van weleer. Helaas biedt dat geen garantie voor muzikale kwaliteit, hoe hoog de verwachtingen die gewekt worden door zo’n prachtige hoes ook zijn ….. Henk Vermeulen (01-2018)


Personnel:
Geoff Downes -  keyboards, vocals 
Chris Braide - vocals
with:
Dave Colquhoun - guitar
Andy Hodge - bass 

Ash Soan - drums
Andy Partridge - guitar, mandolin 

Kate Pierson - vocals  
Matthew Koma - vocals 
David Longdon - vocals, flute
Tim Bowness - vocals
Marc Almond - vocals 

Discography:
DBA: Pictures of you (2012) 
Suburban Ghosts (2015) 
Skyscrapers Souls ( 2017)