Phoenix Again - Unexplored (2017) 

Label: Black Widow Records
Bandsite:
www.phoenixagain.it
Running Time:
43:59

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Phoenix Again is grotendeels een band van een Italiaanse familie, zag het levenslicht begin jaren '80 en werd opgericht door de broers Claudio, Sergio en Antonio Lorandi. Eind jaren '90 besloot men het symfonische bijltje erbij neer te gooien. In 2007 overleed echter Claudio en dat was de katalysator om toch weer op te gaan treden, als een eerbetoon. Toen ook nog de zoons van Antonio toetraden werd de muzikale familieband nog sterker. Aangevuld met Andrea Piccinelli op keyboards en Silvano Silva op drums bracht men recent 'Unexplored' uit, het vierde studio-album (al was het debuut een tape).
Laat ik maar met de deur in huis vallen: het is een heerlijk album gevuld met traditionele symfonische rock, technisch sterk gespeeld, gevat in een kraakheldere produktie en bovenal goede composities waarin men zich niet verliest in eindeloze solo's en moeilijkdoenerij maar waarin alles op de juiste plaats valt. 
Zoals het symfonische rock betaamt domineren de toetsen van Piccinelli die zowel op orgel en Mellotron geweldige partijen neerzet. Zijn gedoseerde en overzichtelijke solo's refereren aan Rick Wakeman en Keith Emerson. Maar ook het solo-gitaarwerk van Sergio Lorandi vindt zijn weg  o.a. in het sterke 'Whisky' waarin alle registers open gaan. 
Het album is grotendeels instrumentaal, er wordt slechts in twee van de acht tracks gezongen en in 'Silver' wordt er met woordloze zang gestrooid. Italianen die in het Engels zingen blijft echter een probleem zoals te horen valt in het door de overleden broer Claudio Lorandi geschreven 'To Be Afraid'. De geweldige, zo niet briljante gitaarsolo op driekwart van het nummer maakt echter veel goed.
'Unexplored' draait heerlijk weg. Natuurlijk schemeren de invloeden van de 'groten' uit de jaren '70 er in door maar juist daarom kan dit album voor de liefhebbers van op klassieke leest geschoeide symfonische rock geen miskoop zijn. Harry de Vries (10-2017)


Personnel:
Antonio Lorandi - bass guitar, vocals
Silvano Silva - drums, percussion, vocals 

Sergio Lorandi - acoustic and electric guitars, vocals
Andrea Piccinelli - keyboards 

Giorgio Lorandi - percussion, vocals
Marco Lorandi - electric guitars, vocals 

Alessandra Lorandi - vocals

Discography:
Alchimie (1991)
Three Four (2010)
Live in Flero (2012)

Look Out (2014)
Unexplored (2017)