Nicolas Meier - Infinity (2016)

Label: Favored Nations
Bandsite:
www.meiergroup.com 
Running Time: 58:28
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(out of 5 JoJo's)


De Zwiterse in Engeland wonende gitarist Nicolas Meier heeft met 'Infinity' een prachtige plaat gemaakt voor liefhebbers van avontuurlijke en subtiele jazz. Het album verschijnt een jaar na 'Chasing Tales' (2015), een samenwerkingsproject met Pete Oxley. Ook nu herkennen we de karakteristieke stijl van Meier waarin oriëntaalse klanken, 'gypsy roots' en flamenco invloeden zijn inventieve jazz arrangementen met veel emotie verrijken.
Meier wordt begeleid door niet de minste muzikanten: Vinnie Colaiuta op drums (o.a. Zappa, Joni Mitchell, Sting, Joe Satriani), Jimmy Haslip op bas en daarnaast door gastmusici waaronder violiste Lizzie Ball van de Jeff Beck Group. Haslip heeft nog samen gespeeld met Jaco Pastorius en dat is bij vlagen goed te horen. De subtiele, vingervlugge basklanken in 'Still Beautiful' doen heel erg aan de veel te vroeg gestorven beste bassist ooit denken.
Meier beschrijft zijn album als een verzameling “tunes” die hij de afgelopen drie jaar heeft geschreven toen hij tourde met zijn projecten. De gitarist maakt namelijk naast zijn samenwerking met Pete Oxley deel uit van de Jeff Beck Group en van de metalband Seven7. Dit toont de veelzijdigheid van deze briljante gitarist, wiens hart echter in de jazz ligt. Zijn arrangementen zijn uit duizenden te herkennen vanwege de eerdergenoemde invloeden. 'Infinity' onthult echter ook zijn waardering voor John McClaughlin (Mahavishnu Orchestra), Django Reinhardt en natuurlijk zijn 'baas' Jeff Beck. 

'Legend' is zelfs opgedragen aan Beck. Het is één van de meest meeslepende composities, waarin de muzikanten zich helemaal uitleven. Maar ook het duistere, meer ingetogen 'Yemin' met een hoofdrol voor violiste Sally Jo is een nummer dat onmiddellijk weer opgezet wordt zodra de laatste klanken ervan zijn weggestorven. Dat Meier ook kan verrassen blijkt uit de laatste track 'JB Top' (opgedragen aan Billy Gibbons van ZZ Top): een vergeleken met de overige tien tracks volledig dissonant maar o zo lekker klinkend nummer dat niets met jazz te maken heeft maar alles met de band van Gibbons.
'Infinity' is een album voor jazzliefhebbers die van complexe arrangementen houden waarin virtuoos gespeelde, vooral akoestische gitaarmuziek op de voorgrond staat. Om de rijkdom van de verschillende lagen van de composities te ontdekken zijn meerdere luisterbeurten nodig. De luisteraar die over het nodige geduld beschikt, heeft dan ook wat. Henk Vermeulen (10-2016)


Personnel:
Nicolas Meier - acoustic guitar, electric guitar, steel guitar, synthesizer

Vinnie Colaiuta - drums
Jimmy Haslip - bass
Guests:
Richard Jones - violin
Sally Jo - violin 

Lizzy Ball - violin
Grgor Carle - guitar 


Discography (selection):
Ribbon in the Wind (2002)
Yuz (2007)
Silence Talks (2008)
Orient (2009)

Journey (2010)
Breeze (2010)

Kismet (2013)

From Keuta to Instanbuhl (2013)
Infinity (2016)