Neal Morse Band - Alive Again (2016)

Label: Radiant/Metal Blade
Bandsite:
www.nealmorse.com
Running Time: 146:02
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Progrockreus Neal Morse was mede-oprichter van Spock’s Beard en één van de initiatiefnemers van de superband Transatlantic, samen met andere grootheden als Roine Stolt (Flower Kings), Mike Portnoy (Dream Theater) en Pete Trewavas (Marillion). Waar Morse speelt is altijd sprake van een hoog gehalte aan instrumentaal vakmanschap, knappe vocale harmonieën, krachtige bij vlagen theatrale leadzang en vooral veel bombast! Deze ingrediënten maken dat zijn muziek als het prototype van moderne symfonische progrock beschouwd zou kunnen worden. Zijn projecten worden geadoreerd door de 'die-hard' symfo liefhebber en in dezelfde mate, zo niet meer, gehaat door diegenen die allergisch zijn voor dit genre. De genoemde ingrediënten, vaak vorm gegeven in mega lange composities zijn volop aanwezig op 'Alive Again'.
Het album (2CD + DVD) is een liveregistratie van een concert dat Neal Morse met zijn Band gaf op 6 maart 2015 in de Boerderij te Zoetermeer. Naast de introductie bevat het 15 tracks waarvan de langste, de titelsong, ruim 34 minuten in beslag neemt. Ik heb het album een aantal keren beluisterd en wederom kom ik tot de volgende conclusie: fenomenale instrumentbeheersing door zijn bandleden, bij vlagen mooie samenzang, tedere melodieën en complexe composities maar de muziek krijgt mij maar niet te pakken! De oorzaak ligt zeker niet in de bevlogenheid waarmee Morse met zijn theatrale stem zijn Heiland bezingt, dat is zijn goed recht. Nee, het is het gebrek aan een herkenbare, spannende opbouw van de composities en het veelvuldige gebruik en uitvergroten van clichés uit de progrock geschiedenis. De 15 afzonderlijke tracks zouden net zo goed als onderdelen beschouwd kunnen worden van één tweeënhalf uur durende compositie. In die denkbare megacompositie zijn bovendien muzikale fragmenten te horen die te vaak de vraag doen rijzen ”waar en wanneer heb ik dit toch eerder gehoord?"
Passie, variatie en instrumentbeheersing zijn belangrijke onderdelen van kwaliteitsmuziek maar die moeten wel dienstbaar zijn aan de composities. E
venals aan originaliteit ontbreekt het daaraan in het werk van Neal Morse te vaak. Ik ben mij er van bewust dat ik met deze overtuiging vele Morse liefhebbers tegen de haren in strijk. Het enthousiasme van het publiek getuigt daar van. De man is dus kennelijk in staat om in ieder geval zijn fans een ongelooflijke avond te bezorgen. Dat is ook een kwaliteit. Henk Vermeulen (11-2016)

Personnel:  
Neal Morse - vocals, keys, guitar 
Mike Portnoy - drums, vocals 
Randy George - bass, bass pedals, vocals 
Bill Hubauer - keyboards, guitar, clarinet, sax, vocals 
Eric Gillette - lead guitar, vocals
 

Discography Neal Morse Band:
The Grand Experiment (2015)
Alive Again (2016) 

The Similitude of a Dream (2016)