Kyrbgrinder - Chronicles of .. (2015) 

Label: Cherry Red Records
Bandsite: https://www.facebook.com/Kyrbgrinder
Running Time:
39:59

Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Kyrbgrinder is een metal/rock trio uit Londen rondom frontman Johanne James (drummer bij Threshold). Het trio maakt een mengeling van hardrock en metal. Zij doen dit in een klassieke bezetting: bas, drums, gitaar en zang. Je moet vandaag de dag van hele goede huize komen als in je zo'n bezetting metal/rock maakt die zich onderscheidt van andere bands in deze niche.
Ik val maar direct met de deur in huis: op 'Chronicles of a Dark Machine' lukt het Kyrbgrinder niet om het verschil te maken. Opener 'Slipping Away' weet de aandacht nog wel vast te houden. Sterker nog, het is een bijzonder nummer door het in eerste instantie dissonante en originele karakter van de song. Met deze compositie lijkt men een poging te doen om twee niet voor de hand liggende genres met elkaar te integreren: metal en ska. Dat is moedig en verdient waardering. Dit karakter komt enerzijds tot stand door het dominante up-tempo ritme met bijpassende zang dat zo kenmerkend is voor ska. En anderzijds door de klassieke, zwaar aangezette gitaarriffs die zo typerend zijn voor veel metalbands.
In de typering 'klassiek' zit hem de kneep. 'Klassiek' is een positieve benaming voor iets wat tijdloos is.Tijdloosheid brengt het risico van clichématigheid met zich mee. En dat is precies wat ik hoor na de openingstrack: clichématige metal gitaarriffs die een waardevolle poging om een originele integratie met andere genres (ska, funk, hip hop) tot stand te brengen volledig ondermijnen. In het tweede nummer 'Captain America' is de ska nog steeds hoorbaar maar wat zijn die gitaarlijnen doorzichtig en voorspelbaar! Hier wordt de aanvankelijke impressie van dissonantie op akelige wijze realiteit en het lukt de band niet om zich in de resterende tracks te rehabiliteren, ondanks de fenomenale drumtechniek van James (!) en de bij vlagen aardige gitaarsolo’s.
Een ander manco is dat er bijna geen rustpunten zijn, waardoor de luisteraar in een toestand belandt van permanente doelloosheid. In 'I Know Why' lijkt er voor het eerst een oase te komen maar na amper 10 seconden breekt het clichégeweld weer los om pas na 5 minuten in broodnodige rust te eindigen. Dat geldt ook voor afsluiter 'Take Your Soul': een prachtige akoestische track die tot mijn grote teleurstelling slechts 90 seconden duurt.
'Chronicles of a Dark Machine' is een verraderlijk tegenstrijdige plaat: zeer gedurfd, getuigend van groot instrumentaal vermogen maar o zo clichématig. De metalheads zullen waarschijnlijk maling hebben aan mijn analyse. Als ze maar kunnen 'headbangen'. En dat kunnen ze met deze plaat. Dat staat als een paal boven water! Henk Vermeulen (02-2016)


Personnel:
Johanne James - drums, lead vocals 
Aaron Waddingham - guitars 
Dave Lugay - bass 
Additional vocals: Vicky Johnson, Steve Johnson, Heth Waddingham 

Discography: 
Defiance (2007)
Cold War Technology (2010)
Chronicles of a Dark Machine (2015)