Pete Oxley & Nicolas Meier -
Chasing Tales
(2015)
 


Label: MGP Records
Bandsite: http://www.meiergroup.com/meiergroup/index.html Running Time: 65:39
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: (out of 5 Jojo's)


Pete Oxley en Nicolas Meier zijn twee actieve jazz gitaristen en componisten. De Brit Oxley heeft een eigen band, Curious Paradise, en speelt daarnaast regelmatig samen met vermaarde jazz-muzikanten als Tim Whitehead, Chris Garrick, Dave O’Higgins en John Etheridge. De uit Zwitserland afkomstige Brit Nicolas Meier heeft met zijn band The Meier Group, de hele wereld afgereisd. Hij heeft solo albums gemaakt en toert momenteel in Europa en Amerika, als gitarist in de band van Jeff Beck. Tussen de bedrijven door hebben beide gitaarvirtuozen tijd gevonden om 'Chasing Tales' op te nemen.
'Chasing Tales' is geen album dat als prototype van progrock kan worden beschouwd (what’s in a name?), maar klinkt vooral jazzy. Hoe kan het ook anders, gezien de achtergrond van beide instrumentalisten. Het album bestaat uit twaalf merendeels eigen composities, elk met een kop en een staart, die op een enkele uitzondering na zo’n vijf minuten in beslag nemen. Ze zijn alle gekenmerkt door een grote mate van subtiliteit, zowel compositorisch als opnametechnisch. De basis van elke track wordt gevormd door virtuoze gitaarduetten, waarbij Oxley en Meier elkaar als solo-gitarist regelmatig afwisselen. Er wordt gebruikt gemaakt van een veelheid aan snaarinstrumenten: o.a. akoestisch, electrisch, 12-snarig, fretloos, slide en de gitaar-synthesizer.

Het album is louter instrumentaal; een puur gitaaralbum, zonder traditionele ritmesectie. Het gevaar van saaiheid, dat in dat geval op de loer ligt, krijgt bij de echte luisteraar echter geen kans. In de eerste plaats door de grote mate van afwisseling aan sfeerinvloeden (o.a. Oriëntaals, Flamenco, Latin en Westers). Naast de afwisseling zorgen de subtiele overdubs ervoor dat bij elke luisterbeurt nieuwe lagen ontdekt worden.
Het genieten van die meerdimensionaliteit is slechts weggelegd voor de actieve luisteraar. De 'luie' luisteraar zal 'Chasing Tales' echter ook waarderen en ervaren als relaxte lounge muziek waar men van tot rust komt. Ook dat is mogelijk met een werkstuk dat in meerdere opzichten beschouwd zou kunnen worden als een late (studio)opvolger van het legendarische album 'Friday Night in San Francisco' uit 1981 van het gitaartrio Al Dimeola, John McClaughlin en Paco De Lucia. Henk Vermeulen (06-2015)


Personnel:
Pete Oxley - jazz guitar, nylon string guitar, electric 12string guitar, guitar synthesizer, steel string guitar, slide guitar
Nicolas Meier -nylon string guitar, steel string guitar, acoustic 12 string guitar, glissentar guitar synthesizer, fretless electric guitar, fretless nylon guitar, baglana


Discography:

Chasing Tales (2015)