Wat een week ... CD

TONY WILLIAMS LIFETIME - Believe It (1975)

Excellente jazz-rock ...

... uit de jaren '70 van The New Tony Williams Lifetime, in 2014 terecht heruitgegeven. Williams is een legendarische drummer, overleden in 1997 aan een hartaanval, die bij de release van dit album inmiddels had samengewerkt met Miles Davis, Herbie Hancock, John McLaughlin en Ron Carter. In The New Lifetime zocht hij het samenspel met Alan Pasqua (keyboards), Tony Newton (bass) en Allan Holdsworth (guitar) die de progfans natuurlijk kennen van o.a. Soft Machine en UK.
Het originele album is hier aangevuld met twee bonustracks. Het is die typische jazz-rock uit de jaren '70. Hoewel er natuurlijk, eigen aan dit idioom, her en der wordt gesoleerd staat de compositie echter centraal en wordt de relatieve melodielijn nergens uit het oog verloren. Uitschieters zijn voor mij opener 'Snake Oil', 'Red Alert' en het door Allan Holdsworth gecomponeerde 'Mr.Spock'.
Dit album heb ik niet in het vizier gehad in die tijd maar het maakt de jazz-rock puzzel met wat ingelegde progressieve stukjes compleet. Heerlijk album. Harry de Vries (wat een week 23)