Wat een week ... CD

BLACK MARBLE SELECTION - Under her Spell (2015)

Uit Nederland komen ze ...

 

... uit Tilburg.The Black Marble Selection. Een zesmansformatie, ontegenzeggelijk geïnspireerd door de psychedelisch georienteerde blues-, beat - en soulmuziek uit de sixties.
Niet voor niets benadruk ik dat de band uit Nederland komt want men klinkt Angelsaksisch. Dat is een groot compliment want het is altijd afwachten of het lukt om de tekstuele en vocale intenties over te brengen zonder dat de muzikale boodschap verloren gaat. Er zijn genoeg voorbeelden van grote Nederlandse bands die internationaal niet werden opgemerkt vanwege de erbarmelijke uitspraak van het Engels.
Dat geldt niet voor leadzanger Jean-Paul Lilipaly. Bovendien kenmerkt zijn stem zich door een enorme zeggingskracht en energie. Dat laatste geldt ook voor de instrumentalisten.
Er doemen associaties op aan The Pretty Things, de vroege Rolling Stones maar vooral ook aan de eerste psychedelische band ooit, The 13th Floor Elevators. Maar ook herinneringen aan onze eigen Outsiders en Q65. Ondanks deze referenties is er op het album nergens sprake van epigonisme. Daarvoor is het geluid te hedendaags en de composities te authentiek. In die zin plaats ik The Black Marble Selection in dezelfde categorie als hun Amerikaanse stijl- en generatiegenoten The Allah-Las. Henk Vermeulen (wat een week 18)