Wat een week ... CD

ROBERT WYATT - Different Every Time (2014)

Eerbetoon …

... deze compilatie, aan Robert Wyatt die natuurlijk via Soft Machine bekend werd en na Matching Mole een lange solocarrière opbouwde met eigenlijk nooit een zwak album.
Deze compilatie bestaat uit 2 CD's. Disc 1 'Ex Machina' bevat een doorsnede van zijn eigen werk. Incompleet, zo mis ik studiotracks van 'Rock Bottom' (wel is van dit album een liveversie van 'A Last Straw' opgenomen) en er is slechts één track van Soft Machine te bespeuren, 'Moon in June'. Erg goed maar wel twintig minuten lang en dan zou ik eerder gekozen hebben voor een aantal kortere composities van Soft Machine.
Disc 2 'Benign Dictatorships' belicht Wyatt's rol als gast bij anderen zoals bij Anja Garbarek, Björk, Nick Mason en John Cage. Zeventien tracks lang en het toont aan hoe belangrijk collega's Wyatt vinden.
Het mooi vormgegeven 'Different Every Time' is een afscheidscadeau want ik begreep dat Wyatt stopt, onder andere omdat hij grotendeels doof zou zijn. Een mooi cadeau aan een artiest die diepe sporen heeft nagelaten in het progressieve landschap. Harry de Vries (wat een week 44)