JETHRO TULL's Ian Anderson - 
Live in Iceland (2014)

Label:
Eagle Records

Bandsite: www.jethrotull.com
Running Time: 51:58 + 54:54
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:
(out of 5 JoJo's)


'Too Old to Rock ‘n Roll
: Too Young to Die!' is de titel van een album van Jethro Tull uit 1976. Ian Anderson was toen 29 jaar. Ik ben benieuwd wat hij, inmiddels 67 jaar, nu zelf van die titel vindt. De aanleiding voor die vraag is dat hij 36 jaar later aan een tournee begint waarin hij integraal het Jethro Tull album 'Thick as a Brick' (1972) opvoert dat zonder twijfel een hoogtepunt van de progressieve rock is. Geheel in de stijl van die jaren was hier sprake van een conceptalbum. Jethro Tull ging een stapje verder: het album bevatte slechts één compositie, de titelsong, en nam beide LP kanten in beslag. De tekst van dit 43 minuten durende muzikale epos zou geschreven zijn door een 8-jarig jochie, Gerald Bostock, die daar aanvankelijk een dichtwedstrijd mee gewonnen had en later werd gediskwalificeerd i.v.m. de controversiële tekstinhoud. Ik herinner mij de twijfels van destijds over de vraag of hij echt bestond. Later bleek Bostock het alter ego van Anderson te zijn. De muziek was baanbrekend maar ook de hoes, in de vorm van een krant, was bijzonder.
In 2012 verscheen de opvolger van 'Thick as a Brick' (TAAB) met de voor de hand liggende titel 'TAAB 2'. Dit keer van Jethro Tull’s Ian Anderson, zoals het solo-project van de frontman inmiddels was genoemd. Ook een conceptalbum. De tekst heeft betrekking op de fictieve levenswandel van Gerald Bostock na 'TAAB 1'. Hoewel de kwaliteit van 'TAAB 2' het niet haalt bij 'TAAB 1' is sprake van een aardig werkstuk.
In datzelfde jaar startte Ian Anderson een tournee waarin hij beide TAAB‘s integraal live speelde. Dit album bevat een registratie van een concert in IJsland en is een knap live album. Anderson's stem klinkt weliswaar niet meer zo sprookjesachtig als in 1972, waardoor hij een flink aantal van de vocale partijen over moest laten aan Ryan O’Donnell. In het begin is dat een anti-climax. Later went het omdat O’Donnel’s stemgeluid dicht bij de stem van Anderson komt.
De instrumentale uitvoering is geweldig. Gitarist Florian Opahle speelt ook hier weer puik. Zijn spel doet totaal niet terug verlangen naar Tull’s legendarische Martin Barre. Bovendien kon Anderson door de vocale assistentie alle originele fluitpartijen voor zijn rekening nemen en dat doet hij fantastisch. De live uitvoering klinkt bij vlagen zo perfect dat er bijna geen verschil met de originele studioversies valt waar te nemen.
Ik moet bekennen dat ik, toen ik vernam dat Anderson deze tournee zou gaan doen, sceptisch was: “Is dat nu nodig, dat deze oude man 36 jaar na dato dit hoogtepunt uit 1972 alsnog integraal op het podium gaat brengen?” Inmiddels weet ik het antwoord: “Ja!” Anderson is namelijk 'not too old to rock ‘n roll and certainly to young to die!' Henk Vermeulen (09-2014)


Personnel:

Ian Anderson- flute, vocals, acoustic guitar

John O’Hara - keyboards, accordeon
David Goodier - bass guitar
Florian Opahle - guitar
Scott Hammond - drums, percussion
Ryan O’Donnel - additional vocals, dance and mime

Discography:

TAAB 2 (2012)
Live in Iceland (2014)