Wat een week ... CD

SIMAK DIALOG - The 6th Story (2013)

Heerlijk wegdromen ...

... in relaxte, psychedelische sferen, waarin de verveling nooit toeslaat. In die gemoedstoestand raakte ik toen ik 'The 6th Story' van het progressieve jazz-ensemble Simak Dialog beluisterde. Ook de keren erna was er telkens sprake van een aangename ervaring.
De composities worden gedragen door keyboardspeler Riza Arshad en gitarist Tohpati, muzikanten die in elke track op speelse wijze hun instrumentale duels uitvechten. Het podium daarvoor wordt hen op excellente wijze geboden door een bescheiden doch solide ritmesectie. De dromerige sferen die de composities teweegbrengen verraden o.a. invloeden van de legendarische muzikanten
Chick Corea, Joe Zawinul en Herbie Hancock die bij Miles Davis speelden ten tijde van het legendarische psychedelische jazzrock meesterwerk 'Bitches Brew'. Verder doemen er associaties op met het werk van de Braziliaan Deodato die in de jaren ’70 op subtiele wijze jazz met rock combineerde.
Simak Dialog behoort niet tot die categorie jazz-rockbands waarvan de muzikanten op exhibitionistische wijze hun virtuositeit tonen. In plaats daarvan schotelt men een relaxt doch avontuurlijk soort smooth jazz voor waarin elementen uit de psychedelische rock zijn geÏntegreerd. Het geheel is daardoor 'meer dan de som der delen' en dat is uiteindelijk toch waar het in een muziekensemble om draait! Henk Vermeulen (wat een week 29)