DESERT WIZARDS - Ravens (2013) 

Label: Black Widow Records
Bandsite: http://desertwizards.bandcamp.com/
Running Time: 62:19
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:
(out of 5 JoJo's)

 

'Ravens' is het tweede album van de Italiaanse band Desert Wizards. Ik kende de band niet en was dus geheel onbevooroordeeld. Ik val direct maar met de deur in huis: ik heb ambivalente gevoelens over dit album. De eerste integrale luisterbeurt was in de auto op de snelweg, op een tijdstip dat het nog niet al te druk was en ik ongehinderd kon voortrazen. In die context beviel het geluid mij prima, vooral ook omdat ik de volumeknop flink naar rechts had gedraaid. Lekker in het gehoor liggende muziek, vakkundige muzikanten, veel elementen uit de progressieve rock en snoeiharde metalklanken die worden afgewisseld met gevoelige psychedelische rustpunten. Bovendien muziek met vele referenties zoals Pink Floyd, Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep en Metallica. Een ideale plaat voor in de auto dus omdat daar de aandacht slechts half aanwezig hoeft te zijn, ervan uitgaande dat de chauffeur de kans wil verkleinen om in het ziekenhuis te belanden.
En dat is precies de achilleshiel van deze plaat. Bij intensievere beluistering valt namelijk op dat de songs wel heel erg zijn opgebouwd uit variaties op bestaande thema’s, melodieen en riffs van bekende bands. Laat iemand naar ' Vampires Queen' luisteren, vraag hem welke band dit is en hij zal 10-tegen-1 antwoorden dat het Metallica betreft ('Nothing Else Matters'). En 'Back to Blue' wekt door het herkenbare gitaarspel en het orgelgeluidje de indruk dat het een outtake van 'More' van Pink Floyd betreft. Afsluiter 'Childhoods End' (een titel geleend van Floyd's 'Obscured by Clouds') lijkt een cover van genoemde song waaraan elementen uit 'Pigs' van 'Animals' zijn vastgeplakt. Overigens is geen sprake van plagiaat want componist David Gilmour staat keurig vermeld in het overigens fraai uitgewerkte hoesje. Deze associaties bewijzen dat de leden over muzikaal vakmanschap beschikken. Een euvel dat (te) vaak voorkomt bij bands die zich tot progrock aangetrokken voelen: instrumentaal vakmanschap (of zelfs virtuositeit) maar weinig originaliteit.
Verder valt op dat de meeste van de 10 songs compositorisch niet uitblinken. Ze ontberen een eigen gezicht door het ontbreken van een herkenbare structuur. Daardoor komt het album over als één lange track van 62 minuten.
Samenvattend. 'Raven' is een album gemaakt door muzikanten met voldoende technische bagage maar de originaliteit laat te wensen over. Op de snelweg hoeft dat echter geen probleem te zijn ...
Henk Vermeulen (05-2014)

 
Personnel:
Mambo - vocals, bass guitar, rhythm guitar,acoustic guitar
Gito - lead guitar, rhythm guitar, acoustic guitar, 12 strings guitar, vocals, synthesizer
Anna - vocals, organ, piano
Dallas - drums


Discography:
Desert Wizards (2009)
Ravens (2013)