XAVI REIJA - Resolution (2014)

Label: Moonjune Records
Bandsite: https://www.facebook.com/XREToficial
Running Time: 77:33
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


De Catalaanse drummer Xavi Reija kende ik niet. Moonjune Records weet toch altijd weer verrassingen uit de hoge hoed te toveren. Reija heeft zich omringd met bassist Bernat Hernandez en de mij wel bekende gitarist Dusan Jevtovic, die recent met 'Am I Walking Wrong?' een prima album afleverde. ProgLog AFTERglow spendeerde daar al eerder welverdiende aandacht aan.
Op 'Resolution' luisteren we naar jazz-rock c.q. fusion. Wat mij echter met name aanspreekt zijn de sferische, sonische rustpunten die om de springerige jazz-rock een ambientring leggen. De meest pregnante illustratie daarvan is de muziek in de openingstrack 'Flying Nowhere'. Deze afwisseling zou het tot uitstekende filmmuziek maken en dan bij een film waarin zowel mystiek, romantiek als ook agressie een rol spelen. 'Macroscope' laat dit ook horen waarbij de ruimtelijke produktie de luisteraar volledig onderdompelt in het experimentele gitaarspel van Jevtovic en de polyfonische drumritmes van Reija. Het spel van Reija, met in mijn oren drumvellen die strakker dan 'normaal' gespannen staan, doet mij o.a. daarom herhaaldelijk denken aan Bill Bruford. Een geweldige track.
'Dreamer' is hiermee qua intensiteit en experiment vergelijkbaar maar heeft toch ook zeker elementen van spacerock in zich. De titel lijkt echter wat vreemd. Dromen is bij deze intensiteit immers onmogelijk. Absoluut hoogtepunt is het titelnummer waarin alle hierboven genoemde loftuitingen samenkomen.

Toch ook wat kritiek. In 'Shadow Dance' ontbreekt het sonische en ambientrandje en ontaardt men in oeverloos gefreak, een gewoonte die wel vaker voorkomt in de hoek van de jazz-rock. En de CD duurt te lang. Bijna tachtig minuten naar dit soort muziek luisteren is lastig..
Xavi Reija heeft, niet in de laatste plaats door het imponerende gitaarspel van Jevtovic. een prima album afgeleverd. Zeker voor de liefhebbers van anders-dan-anders jazz-rock. Het is voor mij in ieder geval een eye-opener vanwege de niet vaak voorkomende combinatie van jazz-rock, ambient en spacerock. Een groot publiek zal dit soort muziek echter nooit bereiken al zal dat ook geenszins de bedoeling zijn van dit trio.
Harry 'JoJo' de Vries (04-2013) 


Personnel:
Xavi Reija - drums
Bernat Hernandez - bass guitar
Dusan Jevtovic - guitar

Discography;
Resolution (2014)