Wat een week ... CD

PINK FLOYD - Animals (1977)

Opmerkelijk album ... 


 … omdat Pink Floyd in een impasse zat. Qua inspiratie had men dat na 'Darkside of the Moon' en verraste men met het briljante 'Wish You Were Here'. Na dat succes zat het in de onderlinge relaties niet goed en verscheen het geweldige 'Animals'. Het lijkt wel of de mannen steeds een probleem nodig hadden om tot grote hoogte te kunnen stijgen. Barrett was immers ook ooit een probleem en wat is er daarna allemaal voor prachtigs gecreëerd ...
'Animals' is nog immer een voorbeeld voor 'jongelingen' als Steven Wilson: produktioneel maar ook muzikaal - luister maar naar het pompende 'Sheep' - en tekstueel inhoudelijk. Naast de sterke muziek is het album legendarisch geworden door de state-of-the-art 'In the Flesh Tour', de show (die ik zelf mocht aanschouwen) en niet te vergeten het van The Battersea Power Station losgeslagen varken, met grote en hilarische gevolgen voor het vliegverkeer op en rond Heathrow.
Waters, Gilmour, Wright, Mason en uiteraard ook Barrett hebben hun diepe sporen nagelaten in het progressieve landschap. Daar plukken vele hedendaagse bands nog steeds de weldadige vruchten van. Harry de Vries (wat een week 16)