Wat een week ... CD

MACHINE MASS - Inti (2014)

Indrukwekkend werkstuk ... 


 … dat Machine Mass (Tony Bianco, Michel Delville en Dave Liebman) met 'Inti' heeft afgeleverd. Een album dat, ondanks het experiment, toegankelijker is dan 'As Real as Thinking' uit 2011.
Ten opzichte van dat album is blazer Jordi Grognard vervangen door Dave Liebman en dat is niet zo maar iemand. Saxofonist Liebman heeft een verleden in de jazz dat vier decennia beslaat, hij speelde o.a. bij Miles Davis en heeft de emotie in zijn sopraan- en tenorsax hangen.
De negen tracks zijn allen even sterk en laten invloeden horen van Miles Davis (in het titelnummer), Soft Machine, King Crimson en Weather Report (in 'A Sight' en het door Joe Zawinul gecomponeerde 'In A Silent Way'). Experimentele jazz(rock) vinden we terug in het angstaanjagende 'Utoma' en in de twaalf minuten van 'Elisabeth'. Ambient jazz komt vooral naar voren in het prachtige 'The Secret Place' met zangeres Saba Tewelde. Ik raad Machine Mass aan een keer een heel album te maken met deze sferische jazz.
De jazzliefhebber die ook houdt van progressieve invloeden, ambient jazz en experiment komt hier volledig aan zijn trekken. Zeer hoogstaand, het predikaat 'Peak Experience' meer dan waardig. Harry de Vries (wat een week 08)