Corky Laing - Playing God (2013)

Label: Gonzo Multimedia
Bandsite: www.facebook.com/playinggodrocks
Running Time: 62:03
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


Corky Laing is uiteraard bekend van zijn lidmaatschap van de legendarische band Mountain, in welke band hij de drums beroerde. Hun album 'Nantucket Sleighride' uit 1971 vind ik nog steeds overeind staan en is een hard-rock klassieker. Daarna ging hij verder met West, Bruce and Laing waarmee hij redelijk succesvol was tot 1974. Daarna is er vrij weinig van Laing vernomen en naar nu blijkt verblijft hij in Finse sferen. De bezetting op 'Playing God' laat dat ook zien.
'Playing God' is een rockopera en is een muzikale metafoor voor de ziekte van deze maatschappij c.q. de hedendaagse drang van veel mensen om perfect te willen zijn: geestelijk, lichamelijk, in werk en privéleven. Het in de teksten opgevoerde stadje Happyville en haar bewoners streven die perfectie ook na en zijn zelfs onderhevig aan genetische manipulatie. Zij willen zelf kunnen bepalen hoe goed en mooi hun kinderen zowel fysiek als in psychologische zin zijn. Vandaar ook de bandnaam 'Corky Laing & The Perfect Child'. Bij het schrijven van deze rockopera heeft Laing overigens niet alleen zijn fantasie gebruikt, maar toont hij zich ook een goed observator van de rare fratsen van de homo sapiens en bovendien heeft hij zich ook nog gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Hoe dan ook, het gegeven is interessant en voer voor psychologen.
En dan de muziek. Naast het drumwerk neemt Laing een deel van de zang voor zijn rekening in de 28 relatief korte stukken die het verhaal vertellen. Dat zingen gaat hem aardig af, al zijn er betere zangers, ook op dit album zoals Bonnie Parker en Denny Colt (beiden van de band Tang) en de Finse zangeres Maya Paakkari die een heerlijke rauwe stem heeft. De prima uitgevoerde muziek is een samenstel van door gitaarriffs gedreven (hard)rock, ballads en wat spirituele instrumentale stukken en beeldt het verhaal goed uit, al weet ik natuurlijk niet of ik dat ook zo zou hebben ervaren als ik het verhaal niet zou hebben gekend.  
Mijn probleem met dit soort uit meerdere kortere tracks bestaande albums is dat het fragmentarisch wordt. Dat is hier ook het geval. Enerzijds logisch want ieder miniatuurtje verbeeldt een fragment van het verhaal. Anderzijds komt het de integrale beleving niet ten goede. Desondanks vind ik dat Laing met 'Playing Gods' een goede rockopera heeft neergezet en de huidige uitvoering in het theater lijkt mij best aantrekkelijk. Het verhaal vraagt om die theatrale verbeelding en wellicht dat sommige hongerige, ambitieuze naar perfectie hunkerende medeburgers er nog iets van leren ook. Harry de Vries (02-2014)

Personnel:
Corky Laing - drums, vocals, percussion, guitar
Bonnie Parker - bass, vocals
Denny Colt - guitar, vocals
Lasse Vayrynen - guitars, guitalele, bass, keyboards, backing vocals
Matti Hayry - guitars, guitalele, keyboards, vocals
Tija Takala - guitar, vocals
Maya Paakari - vocals

Harri Vayrynen - guitar, bass, vocals
Mikaela Mansikkala - vocals

Hanna Paatero - backing vocals

Discography:
Playing God (2013)