Darryl Way - Ultra Violins (2013)

Label: Explore Multimedia
Bandsite: http://www.darrylway.com/
Running Time: 39:18
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


Violist Darryl Way is natuurlijk bekend van de band Curved Air, waarmee hij vooral in de jaren '70 successen vierde. Way was een van de eersten die in de symfonische en progressieve rock de viool introduceerde. Jean-Luc Ponty en Sugar Cane Harris deden dat in die tijd ook bij Zappa. Later zagen we o.a. Jerry Goodman bij The Mahavishnu Orchestra en Eddie Jobson bij UK. Na Curved Air formeerde Way de band Wolf en maakte met hen een aantal interessante albums, recent heruitgebracht door Esoteric Recordings. Verder vervulde hij gastrollen bij Jethro Tull, Gong en bij ons eigen Trace op het album 'Birds' (1974). Tevens bracht hij in de jaren '80 vijf solo-albums uit waarvan 'Concerto for Electric Violin' (1978), samen met Francis Monkman, het bekendst is. Daarna werd het vrij stil rond zijn persoon en hield hij zich bezig met het schrijven van o.a. een opera.
Zijn voorliefde voor de klassieke muziek, zoals ook al doorklonk in zijn composities en in zijn spel in Curved Air, heeft Darryl Way nooit verloochend. Het voorliggende album 'Ultra Violins' is daar het bewijs van want Way maakte bewerkingen van stukken van o.a. Bizet, Fauré, Borodin en Saint-Saëns. Ook voegt Way een nieuw stuk toe van eigen hand genaamd 'Tarantelle' en een bewerking van 'Vivaldi', het magnus opus van Curved Air en de favoriete livetrack van de fans van die band. De huidige bezetting met o.a. Sonja Kristina, speelt het nog steeds. Hier heeft hij het nummer omgezet in een echte Vivaldi-zetting, dus in de barokstijl. Er is verder nog een DVD bijgevoegd met een muziekvideo, een interview met Way en een filmpje over het maken van het art-work, hoewel ik de hoes zelf niet zo bijster bijzonder vind.
De negen tracks bestaan uit klassieke muziek waarbij de progressieve toets helaas ver te zoeken valt. Prima en met liefde uitgevoerd, mooi, enigszins gladjes geproduceerd maar het is niet direct aan mij besteed. Hoewel, het is muziek voor een druilerige, sombere zondagochtend in de winter, onderwijl een eitje tikkend, kopje koffie drinkend en de weekeindbijlagen lezend. Maar een veeldraaier zal het alleen zijn voor de fervente liefhebber van klassieke door de viool gedomineerde muziek. Harry 'JoJo' de Vries (12-2013)

Personnel:
Written, arranged and played by Darryl Way
 
Discography (solo):
Concerto for Electric Violin (1978)
Little Plum b/w Sweet Dreams (1982)
As Long as There's a Spark... (EP, 1983)
Little Plum (remix) b/w Love Is The Driver (1984)
Edge of the World (1984)
The Human Condition: Suite for String Orchestra, Piano and Percussion (1987)
Under the Soft (1991)
Ultra Violins (2013)