Arabs in Aspic - 
Pictures in a Dream (2012)

Label: Black Widow Records
Bandsite: www.arabsinaspic.org
Running Time: 40:48
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


Al eerder besteedde ProgLog AFTERglow aandacht aan Arabs in Aspic, die Noorse formatie met die bijzondere naam. Het betrof toen hun derde album 'Strange Frame of Mind' uit 2010. En hier is dan de nieuwe loot aan de stam 'Pictures in a Dream'.
Hoewel 'Strange Frame of Mind' goed scoorde was er ook een kritische noot: "het geheel is wat onevenwichtig en hinkend op teveel progressieve gedachten. Het zoeken en vooral vinden van een duidelijke rode draad in de composities lijkt mij wel noodzakelijk". Welnu men heeft geluisterd want 'Pictures in a Dream' vormt meer een eenheid en, toegegeven, er begint zo langzamerhand een ware 'Arabs in Aspic-sound' te ontstaan. Al schieten er nog steeds fragmenten van Kaipa, de vroege Flower Kings, Led Zeppelin en Deep Purple de gehoorgang in.
Het geluid wordt vooral gedomineerd door de stevige gitaren van frontman Jostein Smeby en de synths en Hammond van Stig A. Jorgensen en met zo'n bezetting zijn de jaren 70 nooit ver weg. Dat valt goed te horen in de bijzondere opener 'Rejected Wasteland/Pictures in a Dream', dat gezegend is met een aanstekelijk thema en refrein in het titeldeel. Ook is de band erin geslaagd om in vergelijking met het eerdere werk door te pakken op een ingezette melodielijn waardoor de tracks minder springerig zijn en een duidelijker structuur hebben.

Wat ik altijd zeer waardeer is de afwisseling van stevige erupties met ingetogen passages en introverte tracks. Paul McCartney was en is daar een meester in, Led Zeppelin natuurlijk en Floyd kon er ook wat van. Arabs in Aspic beheerst die kunst inmiddels ook, zo bewijst het prachtige instrumentale 'Felix' met een ijzingwekkend mooi, door de gitaar enigszins overstuurd gespeeld, thema. Terwijl dit relatief introverte nummer wordt voorafgegaan en gevolgd door de stevige tracks 'You are Blind' en 'Hard to Find'. Het album wordt afgesloten met een uitgeklede, akoestische reprise van het openings- en titelnummer.
Arabs in Aspic predikt wederom geen revolutie op 'Pictures in a Dream' maar heeft een uitstekend en lekker wegdraaiend, door de seventies geïnspireerd progalbum afgeleverd, wederom getooid in een zweverige psychedelische hoes waarin je iedere keer weer iets nieuws ontdekt. Harry 'Jo'Jo' de Vries (10-2013)

Personnel:
Jostein Smeby - guitars, vocals
Stig A. Jørgensen - Hammond, piano, synth, vocals
Erik Paulsen - bass, fretless bass, vocals
Eskil Nyhus - drums, percussion
Rune Sundby - guest vocals

Discography:
Progeria (2003)
Far out in Aradabia (2004)
Strange Frame of Mind (2010)

Progeria/Far Out in Aradabia (2011)
Pictures in a Dream (2012)