Nik Turner - Space Gypsy (2013)

Label: Purple Pyramid
Bandsite: http://www.nikturner.com/
Running Time: 50:40
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 JoJo's)


Nik Turner is de saxofonist en een van de vroege leden van spacerockband Hawkwind. Hij bood zich ooit aan als roadie van de band omdat hij een bestelwagen bezat en werd ingelijfd nadat bleek dat hij saxofonist en fluitist was. We spreken dan wel over de jaren 60. Turner heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 73 bereikt. Leidt dat gegeven tot ouwelullenmuziek? In het geheel niet want het album 'Space Gypsy'- het valt niet te ontkennen dat Turner dat is - straalt een energie, een drive en een spelplezier uit, daar zou menig jong bandje zich aan kunnen spiegelen.
Dit prima album klinkt uiteraard als Hawkwind en is in die zin niet revolutionair, al zijn de stevige ritmes op gezette tijden eigentijds en schemert er soms iets van een space-rap door. Alle tien composities zijn gezet op een strak ritme waar de synths en Mellotrons, zoals het goede spacerock betaamt, orgastisch omheen cirkelen en vliegen. Bovendien zijn alle tracks voorzien van aanstekelijke refreinen, hetgeen de feestvreugde nog verder vergroot. Niet zo gek want als lid van Hawkwind schreef hij 'all-time favourites' als 'Brainstorm' en 'Master of the Universe'.
Op 'Space Gypsy' wordt Turner zeer vakkundig bijgestaan door o.a. drummer Simon House (ook al Hawkwind), gitarist Steve Hillage (o.a. Gong), gitarist Nicky Garratt (The UK Subs), toetsenist Jurgen Engler (Die Krupps), punker en bassist Jeff Piccinini (Chelsea) en drummer Jason Willer. Ook de produktie is vakkundig: lekker vol, dynamisch en ruimtelijk. Uitschieters? Jazeker, opener 'Fallen Angel STS-51-L' mag er zijn, het met 'duizenden' mellotronstrepen gezegende 'Joker's Song' en het scheurende 'Time Crypt' eveneens. Of 'Anti-Matter' waarin Hillage zich ouderwets uitleeft.

Ooit voor miljoenen euro's mee met een ruimteschip van Richard Branson? Niet nodig, het kan veel goedkoper. Schaf 'Space Gypsy' van Nik Turner aan en ga voor 15 euro op reis door de ruimte. Heerlijk! Harry de Vries (09-2013)

Personnel:
Nik Turner - flute, saxophone, vocals
Nicky Garratt - guitar
Jurgen Engler - Moog synths, Mellotron, guitar
Jeff Piccinini - bass
Jason Willer - drums, percussion  

Simon House - additional drums
Steve Hillage - additional guitar
Chris Leits - additional Mellotron


Discography:
with Hawkwind (selection)
Hawkwind (1970)
In Search of Space (1971)
Doremi Fasol Latido (1972)
Space Ritual (1973)
Hall of the Mountain Grill (1974)
Warrior on the Edge of Time (1975)

Solo:
Sphynx (1993)
Prophets of Time (1994)
Space Ritual 1994 Live (1994)
Past or Future (1996)
Sonic Attack 2001 (1997)
Space Gypsy (2013)