Ulver - Live at Roadburn ( 2013)

Label: Roadburn Records
Bandsite: http://www.jester-records.com/ulver/ulver.html
Running Time: 53:08
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:
(max. score)


In april 2012 trad de Noorse band Ulver op tijdens het Roadburn Festival in Tilburg. Het hoesje beschrijft hoe de bandleden, na de uitnodiging voor het festival, hals over kop bij elkaar kwamen om de songs te repeteren. De setlist bevatte vooral songs van het op dat moment nog niet uitgebrachte en prachtige 'Childshood’s End'. 'Live at Roadburn' verschijnt een jaar na de release van dat album zodat er een vergelijking kan worden gemaakt tussen de live- en studiouitvoeringen. Overigens gaat het louter om covers van psychedelische songs van obscure 'sixties bands' als The Pretty Things, We the People, Gandalf, The Common People, Jefferson Airplane en The 13th Floor Elevators. 'Childshood End' is een geweldig album dat met heel veel lof werd ontvangen door de pers. Het album viel op door de authenticiteit waarmee de songs werden uitgevoerd en het respect voor het origineel.
Op 'Live at Roadburn' worden tien tracks van het coveralbum gespeeld en de uitvoeringen zijn briljant. De songs klinken stuk voor stuk krachtig en puur. Het is altijd de vraag of tijdens een optreden dezelfde emotie kan worden opgewekt die gevoeld wordt tijdens het afspelen van de CD of het draaien van de plaat. Ulver slaagt er meer dan uitstekend in om de psychedelische sfeer van 'Childshood’s End' live voelbaar te maken. Sterker nog, de songs klinken veel krachtiger en eerlijker dan in de studio. Hoewel het ook daar live was opgenomen is er logischerwijze nog aan geschaafd om een optimaal geluid te produceren. Dat trucje ontbeert een band op het podium: men moet met de billen bloot. Het komt dan vooral aan op muzikaal vakmanschap, durf, authenticiteit en speelplezier en dat is precies wat dit album kenmerkt.
Het is een genot om je ruim 50 minuten mee te laten nemen in de psychedelische sfeer die zich ontvouwt vanaf opener 'Bracelets of Fingers' (The Pretty Things) via briljante uitvoeringen van o.a. 'Street Song' (13th Floor Elevators) en '66-5-3-2-1' (The Troggs) tot en met de ruim 11 minuten durende improvisatie als kippenvelwekkende ode aan de legendarische Duitse Krautrockband Can. Het klinkt minder gepolijst dan op 'Childhood’s End' en dat vormt nu juist de kracht.

We horen weer dat Alexander Kloster-Jensen een geweldige gitarist is ('Street Song'!) en dat Daniel O’Sullivan fantastisch met de keyboards kan omgaan. Dat Kristoffer Rygg een huiveringwekkend mooie stem heeft wisten we al van vorige albums en van de moeder van dit album 'Childshood’s End'. Men zou bijna vergeten dat Ulver een van de voornaamste wegbereiders was van het black-metalgenre.
Het enige minpuntje is dat het slotnummer, de ode aan Can, na ruim 11 minuten en juist op het moment dat de luisteraar wegzinkt in de wens dat deze track eeuwig voortduurt, wordt weggedraaid met als gevolg dat ik hevig gefrustreerd en vol verwarring achterblijf. Aan alles komt helaas een eind! En dan te bedenken dat Ulver pas in 2012 besloot om ook maar eens live op te gaan treden ten behoeve van de DVD 'The Norwegian National Opera'. Beter laat dan nooit….. Henk Vermeulen (06-2013)

Personnel:
Matts Engen - electric bass guitar
Alexander Kloster-Jensen - electric guitar
Daniel O’Sullivan - Hammond, Mellotron, Rhodes, back up voice, electric guitar
Tomas Pettersen - drums
Kristoffer Rygg - voice, electronic FX, percussion

Discography:
Bergtatt - Et eeventyr i 5 capitler (1995)
Kveldssanger (1996)
Nattens madrigal - Aatte hymne til ulven i manden (1997)
Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell (1998)
Perdition City (2000)
Blood Inside (2005)
Shadows of the Sun (2007)
Wars of the Roses (2011)
The Norwegian National Opera (DVD, 2011)
Childhood’s End (2012)
Live at Roadburn (2013)