Dewa Budjana - Dawai in Paradise 
(2013)

Label: Moonjune Records
Bandsite: http://www.dewabudjana.com
Running Time: 72:49
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Wat je ver haalt is lekker, dat lijkt Moonjune Records te denken. Want al weer tovert men een Indonesische jazz-rock artiest uit de hoge hoed, Dewa Budjana. Een gitarist die in die contreien zijn sporen al heeft verdiend, ook te danken aan zijn lidmaatschap van de Indonesische mainstream rockband Gigi die aldaar mateloos populair schijnt te zijn. Van mainstream is op dit jazz-rock album geen sprake.
Inmiddels zoemt de naam Dewa Budjana ook elders rond want de van Weather Report bekende drummer Peter Erskine verleent bijvoorbeeld aan vier tracks van 'Dawai in Paradise' zijn medewerking. Waarmee een inspiratiebron is genoemd: Weather Report, een invloed die zich vooral doet gelden in sommige composities. Maar ook Pat Metheny, die vooral doorklinkt in de manier van spelen van Budjana en in het gebruik van de synth guitar, heeft als voorbeeld gediend.
Budjana beheerst de kwaliteit om uit te halen en fors op zijn gitaar tekeer te gaan en heeft ook de kwaliteit om ingetogen en fragiel te spelen, zowel elektrisch als akoestisch. Opener 'Lalu Lintas' laat vooral de up-tempo en drukke kant horen met veel referenties aan Weather Report. Goede compositie die echter soms rommelig klinkt. Vooral drummer Sandy Winarta slaat elke opening vol en bovendien is de produktie niet al te best. Het klinkt vervormt.
Vreemd die matige produktie want de elf volgende tracks klinken prima. Zo is 'Gangga' een relatief introvert stuk met etnische invloeden, prachtige jazzy gitaarpartijen, mooie bas- en synthloopjes en bedwelmende vocalen. 'Back Home' valt dan weer enigszins uit de toon en zou met dat lullige themaatje kunnen dienen als vakantiereclame voor Bali. De tien minuten 'Malacca Bay' beginnen met Jarrett-achtig pianospel van Ade Irawan  en ontwikkelt zich indrukwekkend waarbij Budjana laat horen wat een veelzijdig gitarist hij is. Terwijl 'Masa Kecil', u verwacht het niet met zo'n titel, folky Europees aandoet en zo een compositie van bijvoorbeeld Karnataka zou kunnen zijn.

Daarmee heb ik alle stromingen die op dit album aan bod komen wel genoemd: jazz, jazz-rock, etnische muziek en folk. Een opvallende maar heerlijke melting-pot die Dewa Budjana ons voorschotelt op 'Dawai in Paradise'. Dames en heren van North Sea Jazz wat dacht u ervan om volgend jaar, om het jazzgehalte in de programmering weer op peil te brengen, Dewa Budjana uit te nodigen? Harry 'JoJo' de Vries (06-2013)

Personnel:
Dewa Budjana - electric, acoustic & synth guitar
Shadu Rasjidi - bass (Tracks 1, 2, 4 & 6)
Sandy Winarta - drums (Tracks 1, 2, 4 & 6)
Saat Syah - suling bamboo flute (Tracks 3, 5, 9, 10 & 11)
Indra Lesmana - keyboards (Tracks 5, 10 & 11)
Ade Irawan- piano (track 6)
Irsa Destiwi - piano (Track 2)
Krishna Balagita-  keyboards (Track 7)
Bintang Indrianto - drums (Tracks 7 & 8)
Rishanda Singgih - bass (Track 3)
Ronald Fristianto - drums (Track 3)
Arie Ayunir - drums (Track 7)
Deva & Dawai, Vinod Gangani, Sophia Latjuba, Ubiet  - vocals
Oni & Helmi - violin (Track 8)
Surti - viola (Track 8)
Wavan - violoncello (Track 8)
Aminoto Kosin- string arrangements (Track 8)

Special Guests:
Dave Carpenter -
bass (Tracks 5 & 9)
Peter Erskine - drums (Tracks 5, 9, 10 & 11)
Reggie Hamilton -bass (Tracks 10 & 11)
Howard Levy - harmonica (Track 9)


Discography:
Nusa Damai (1997)
Gitarku (2000)
Samsara (2003)
Home (2005)
Dawai In Paradise (2012)