Sidony Box  - Rules (2012)

Label: Ex-tension Records  
Bandsite: http://sidonyboxband.blogspot.nl/
Running Time: 61:57
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Dit Franse trio Sidony Box - gitarist Manuel Adnot, drummer Arthur Narcy en alto-saxofonist Elie Dalibert - heeft al wat prijzen in de wacht gesleept op jazz- en avant-garde gebied met hun twee voorgaande albums. Het derde werkstuk 'Rules' is zeker ook een kanshebber.
Om de behoorlijk experimentele muziek te kunnen plaatsen is wat meer informatie over de achtergrond van de drie heren handig. Wordt Adnot vooral geinspireerd door progressieve muziek van Sigur Ros en Radiohead, Narcy beweegt zich veel meer in de trance-scene en Dalibert vindt zijn 'roots' in de jazz, en volgens mij ook in de jazz-rock want Soft Machine waart in sommige van de negen tracks rond zoals in het openende titelnummer. Producer Venux Deluxe werkte daarnaast met o.a. Magma en Gong. Gooi er nog wat invloeden bij vanuit de metal en wat 'noise' en we hebben de avant-gardistische jazz-rock van Sidony Box voldoende gekarakteriseerd.
Laat ik vooropstellen dat beluistering van 'Rules' geen romantische en rustige aangelegenheid is. Het is drukke, ritmische muziek met veel wendingen en 'breaks'. Er zijn zeker rustpunten te vinden zoals in 'Salsa' en het op een repeterend gitaarthema gezette 'Girafe'. En ook in het mooie, ingetogen 'Nocturnum' waarin de sax van Salibert prachtige partijen speelt en de geest van Weather Report i.c. Wayne Shorter aanwezig is.
In het daaropvolgende 'Dark Wizard' gaat men echter weer loos, een nummer dat in eerste instantie als los zand in elkaar lijkt te zitten maar herhaalde beluistering - wel alleen thuis zijn en denk om de buren vanwege de luidruchtige 'noise'-   verraadt de structuur. 'Electric Love' is overzichtelijker en gezet op een strak ritme. Opvallend is het tien minuten durende 'Gotham' dat bestaat uit een aaneenschakeling van geluiden zoals Pink Floyd dat ooit deed o.a. ten tijde van 'Ummagumma'. Wat vloeistofdia's erbij en we wanen ons weer in de UFO in Londen. Dus retro maar overduidelijk gehuld in een modern jasje.
Het afsluitende 'Ambre' kent wat ambientinvloeden en vormt een waardig einde van een interessant album. Drie sterke, energieke musici die de grenzen aftasten en er soms overheen gaan. Of beter gezegd, men kent en erkent geen muzikale grenzen. Die benadering brengt de ontwikkeling van de progressieve scene weer een stapje vooruit. 

Harry 'JoJo' de Vries (03-2012).

Personnel:
Manuel Adnot - guitars
Arthur Narcy - drums, percussion
Elie Dalibert - alto sax


Discography:
Sidony Box (2011)
Pink Paradise (2011)
Rules (2012)