Erik Norlander - The Galactic Collective/Live in Gettysburg (2012)

Label: Gonzo Multimedia
Bandsite: www.thetank.com
Running Time: 135:00/123:00
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:

(out of 5 JoJo´s)


Toetsenvirtuoos en -freak Erik Norlander, bekend van zijn vele solowerken, van Asia Featuring John Payne en van zijn samenwerking met The Rocket Scientists en met Lana Lane, heeft ervoor gekozen al zijn galactische en science-fiction gerelateerde composities uit zijn catalogus opnieuw uit te voeren. Deze zijn weergegeven op de 2CD/DVD 'The Galactic Collective', waarbij de DVD bestaat uit de bijbehorende studiobeelden. Ook heeft hij deze tracks in 2011 live in Gettysburg uitgevoerd. De weergave daarvan bestaat uit een ConcertDVD en 2 Audio CD's. Alles bij elkaar ruim viereneenhalf uur beeld en muziek, geïllustreerd met twee goed verzorgde boekjes.
Voor de fans van keyboards in het algemeen en de Moog Synthesizers in het bijzonder, zijn deze uitgaven een absolute 'must'. Alle composities worden zwaar gedomineerd door toetsen. Bovendien is er ter in- en adstructie een interview toegevoegd waarin Norlander zijn immense modulaire Moog Synth uit 1967 toont, die hij zelf restaureerde en die bestaat uit 20 oscillatoren. Een beetje technische kennis is wel vereist, al weet Norlander het beeldend en helder uit te leggen.
Norlander lijkt mij een 'workaholic' die bijna obsessief met zijn vele keyboards bezig is. En ik kan mij daar wel wat bij voorstellen. De introductie van de synthesizer ligt weliswaar al weer ver achter ons maar heeft geleid tot een revolutionaire verandering van de muziek zelf en van het maken van muziek. Niet in de laatste plaats van de symfonische en progressieve rock, stromingen die immers een lege huls zouden zijn zonder het gebruik van synthesizers en mellotrons.
Het voert uiteraard te ver om alle 67 tracks, inclusief de inleidende woorden en uitleg van Norlander per compositie, de revue te laten passeren. Bovendien is alles, zowel live als in de studio, van een hoge kwaliteit. En de band mag er ook zijn met de ijzersterke gitarist Freddy deMarco, de knappe drummer Nick LePar en de virtuoze bassist Mark Matthews. Uitschieters zijn er wel zoals het mooie maar ook wervelende 'Neurosaur', het indrukwekkende naar aanleiding van 9/11 geschreven 'Fanfare for Absent Friends' en het tien minuten durende 'After the Revolution'. Zwakke tracks heb ik niet kunnen ontwaren. Het enige kritiekpunt kan zijn dat het alles bij elkaar veel is en dat Norlander doorgaans veel vraagt van de luisteraar. Maar dat mag de pret niet drukken. Beluisteren en bekijken in delen is daarvoor de oplossing.
Norlander heeft met de release van 'The Galactic Collective' en al het bijkomende materiaal niet alleen een inhoudelijk sterk geheel neergezet maar toont tegelijkertijd een imposante 'documentaire' over synthesizers en de waarde van deze instrumenten in de muziek. Dat is een compliment waard! Harry 'JoJo' de Vries (09-2012)

Personnel:
Erik Norlander - keyboards
Freddy DeMarco -guitars
Mark Matthews - bass
Nick LePar - drums  
with special guests:
Lana Lane - choral vocals
John Payne - guitars, choral vocals
Mitch Perry - guitars
Mark McCrite - guitars
Ron Redfield - guitars  

Discography: 
Threshold (1997/2003)
Into the Sunset (2000)
Music Machine (2003)
Stars Rain Down (2004)
Seas of Orion (2004)
Hommage Symphonique (2006)
The Galactic Collective (2012)
Live in Gettysburg (2012)