Tohpati Bertiga - Riot (2012)

Label: Moonjune Records
Bandsite: www.tohpati-music.com

Running Time: 60:09
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:

(out of 5 JoJo´s)


"Zo dat is niet mis" dacht ik bij de eerste klanken van het nieuwe album 'Riot' van de Indonesische stergitarist Tohpati. Want de openingstrack 'Upload' spettert de speakers uit. We besteedden al eerder aandacht aan deze snarenvirtuoos o.a. via de met Indonesische invloeden doorspekte jazz-rock van Tohpati Etnomission's 'Save the Planet'. Die etnische invloeden zijn hier grotendeels afwezig. Dit is andere koek.
'Riot' bestaat uit tien live in de studio opgenomen tracks waaraan later slechts minimaal gesleuteld is. Naast Tohpati horen we Indro Hardjodikoro op bass en Adityo Wibowo op drums, een tweetal dat iedere compositie een geweldig strakke basis geef. De hoes- en promotekst vermeldt "recorded live ... with a lot of fun and natural atmosphere''. En zo is het. Niet alleen de studiogeluiden tussen de tracks illustreren dat maar ook de uitvoeringen zelf druipen van de lol. En de natuurlijke sfeer wordt dus in stand gehouden door de directe manier van opnemen, al blijft er dan logischerwijze weleens een foutje en een onvolkomenheid hangen. Dat heeft ook z'n charme.

Tohpati is een snarenwonder die de ene keer klinkt als Joe Satriani, dan weer als Gentle Giant's Gary Green, zoals in het sterke 'I Feel Great', dan weer als Zappa, dan weer als Robert Fripp. Tevens kent hij zijn jazz-klassiekers. Deze mengeling van stijlen leidt tot een gitaarsound die staat als een huis waarbij Tohpati de nuance en de grote lijn nooit uit het oog verliest. Hij overziet het gehele stuk.
Zoals gezegd opent het album wervelend met 'Upload' dat een geweldige groove kent en een snelheid van spelen van het trio van heb ik jou daar, met referenties af en toe aan Planet X. Een associatie die de rest van het album door het hoofd blijft spelen. Al komen in het met een lekker themaatje gezegende 'I Feel Great' flarden van Gentle Giant voorbij. Het titelnummer kent ook weer zo'n strakke basis van drums en bas waarover heen Tohpati lustig soleert en arpeggio's hanteert √° la Allan Holdsworth. In 'Middle East' wordt wat rust gezocht, gehuld in een etnisch sfeertje dat past bij dat deel van de wereld. In 'Pay Attention' gaat het trio weer loos en in 'Lost in Space' vinden we een mooie afwisseling tussen sferisch gitaarspel en krachtige riffs.
Het is een feest om naar dit drietal te luisteren. Instrumentale, op een stevig fundament gezette fusionrock waarbij de technische vaardigheid en de virtuositeit van gitarist Tohpati niet onder doet voor de bekende en grote namen. Goed dat Moonjune Records dit soort bands en artiesten uit de qua progressieve muziek wat onbekendere landen een podium biedt.Tohpati en zijn mannen verdienen dat. Kopen dat album!
Harry 'JoJo' de Vries (08-2012)

Personnel:
Tohpati - guitar
Indro Hardjodikoro - bass
Adityo Wibowo - drums

Discography:
Riot (2012)