The Flaming Lips -
... and Heady Fwends (2012)

Label: Bella Union
Bandsite: www.flaminglips.com
Running Time: 67:57 
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:

(out of 5 JoJo´s)


Sinds  het eerste
album van The Flaming Lips uit 1986 tot en met 'The Flaming Lips and Heady Fwends', bestaan er twee groepen als het gaat om de waardering van hun werk: Lips-haters en Lips-adepten. Uw recensent behoort tot de laatste categorie.
Ik kan het bestaan van de eerste categorie wel begrijpen. De muziek die The Lips maakt is nogal onconventioneel en 'weird'. De composities liggen niet gemakkelijk in het gehoor en men moet moeite doen voor het grote genieten. Liefhebbers van melodieuze, traditioneel gestructureerde composities komen er bekaaid af omdat het werk, toen en nu, gekenmerkt wordt door een grote mate van experimenteerdrang. Dat uit zich in een bizarre sound die de ene keer psychedelisch klinkt, dan weer angstaanjagend of futuristisch en meestal volkomen niet te plaatsen. Een ander kenmerk is de typische maar herkenbare manier van zingen door bandleider en oprichter Wayne Coyne. Het stemgebruik van Coyne is net zo ontoegankelijk als de instrumentatie. De songs van The Flaming Lips zijn dus niet gemakkelijk mee te neuriën.

Coyne heeft er nooit een geheim van gemaakt vooral geïnspireerd te zijn door de experimentele psychedelica van Syd Barrett en de vroege Pink Floyd. Sinds 'The Soft Bulletin' (1999) en 'Yoshimi Battles the Pink Robots' (2002) gaat de band compositorisch echter wat traditioneler te werk - sommigen spreken zelfs van romantisch (!) -  maar de eigenzinnige synthesizergeluiden maken dat het geluid toch volkomen uniek en typisch blijft.
Dit album kwam reeds op vinyl uit, in beperkte oplage, in het kader van Record Store Day. Die oplage was echter klein. Gelukkig is het werk nu op CD uitgekomen. In de periode dat het contract  met Warner Bros eindigde en de band nog niet wist met welk label zij in de toekomst in zee wilde gaan, is gekozen voor een experimenteer-moratorium van een jaar met 'The Flaming Lips and Heady Fwends' als resultaat. Een tussenalbum want men werkt reeds druk aan de opvolger van het meesterwerk 'Embryonic' (2009).
Het is een coproductie geworden met diverse artiesten (o.a. Nick Cave, Jim James en Tame Impala). Toch is het een typisch Flaming Lips werk dat bestaat uit dertien voor het merendeel interessante, spannende composities met bizarre structuren, gelardeerd met bij vlagen door merg en been gaande, hartverscheurende geluiden en idiosyncratische teksten waarin de rode draad telkens gevormd wordt door die aangename zeikstem van Coyne. Bovendien is de humor nooit ver weg. De avontuurlijkheid verdwijnt jammer genoeg in de laatste drie songs wat naar de achtergrond. Voordien gaat de band echter aangenaam ver in haar experimenteerdrift; zo ver dat ik telkens de fantasie voorgeschoteld krijg van een coproductie tussen de nazaten van Frank Zappa en Syd Barrett ... Henk Vermeulen (08-2012)Personnel:
Wayne Coyne
Steven Drozd
Michael Ivens
Kliph Scur Lock

Discography:

Hear It Is (1986)
Oh My Gawd!!! (1987)
Telepathic Surgery (1989)

In A Priest Driven Ambulance (With Silver Sunshine Stares) (1990)
Hit To Death In The Future Head (1992)
Transmissions From The Satellite Heart (1993)
Clouds Taste Metallic (1995)
Zaireeka (1997)
The Soft Bulletin (1999)
Finally The Punk Rockers Are Taking Acid 1983-88 (2002)
Yoshimi Battles the Pink Robots (2002)
At War with the Mystics (2006)
Embryonic (2009)
The Dark Side of the Moon (2009)
The Flaming Lips and Heady Fwends (2012)