Wat een week ... CD

LANDBERK - Indian Summer (1996)

Zwanenzang ... 

... van de sterke Scandinavische band Landberk, dat was het album 'Indian Summer' uit alweer 1996. Daarna is de discografie van de band een beetje in de vergetelheid geraakt, bij velen volgens mij en ook hier, hetgeen volkomen onterecht is.
De band maakte vier albums waarvan 'One Man Tell's Another' uit 1994 in mijn oren een meesterwerk is met donkere door mellotron en gitaar gedomineerde muziek die af en toe referereert aan Van der Graaf Generator. Ook opvolger 'Indian Summer' is prima al weet ik nog dat ik toendertijd al vermoedde dat het weleens het einde zou kunnen zijn van Landberk. Het klinkt wat vermoeid, te horen is dat de composities wat minder gemakkelijk uit de pen vloeiden. Toch herbergt het album een aantal juweeltjes zoals 'Humanize', 'I Wish I Had a Boat', 'Dustgod' en het titelnummer.
Van de leden wordt zo her en der nog wat vernomen. Bassist Stefan Dimle zagen we later nog terug in Morte Macabre en wat recenter in Paatos. Gitarist Reine Fiske in Dungen en in The Amazing, waar collega Henk Vermeulen recent nog een lovende recensie over schreef. Hoe dan ook, 'Indian Summer' vormde een waardige afsluiting van een mooie discografie van een voortreffelijke band. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 22)