Wally - Montpellier (2010)

Label: Gonzo Multimedia
Bandsite:
www.wallymusic.co.uk
Running Time: 55:20
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: (out of 5 JoJo's)

In het begeleidende schrijven van het platenlabel wordt gesproken over "Proglegends". Dat gaat wat ver. Maar Wally is een band, onder leiding van Roy Webber, Paul Middleton en Will Jackson, die in de jaren 70 twee albums uitbracht en een kleine maar trouwe schare fans aan zich wist te binden. Ze zijn nu terug met een nieuw album getiteld 'Montpellier'. Althans 'nu', het album kwam reeds uit in 2010 maar bereikte pas recent onze burelen.
In die voor de progrock illustere jaren werd Wally vooral podium gegeven door de legendarische Bob Harris in zijn programma 'The Old Grey Whistle Test'. De lovende woorden van Rick Wakeman, toen en ook nu in de hoestekst, en zijn optreden als co-producer van het debuutalbum in 1974 zullen zeker ook geholpen hebben. Bovendien was hun manager de van Yes bekende Brian Lane.
In 2009 was er een re√ľnieconcert met veel oude leden en dat beviel zo goed dat men de studio in ging om nieuwe composities op te nemen en oude tracks, die ooit bedoeld waren voor het derde album dat nooit uitkwam, nieuw leven in te blazen. En het resultaat mag er zijn. Wally maakt nog steeds rock op een stevig fundament waarbij de weliswaar spaarzame maar overtuigende toetsenpartijen van Nick Glennie-Smith de progressieve toets aan de muziek geven.
En wat vooral opvalt is een goed ontwikkeld oor van Jackson, Webber en Middleton voor melodie zoals in de sterke opener 'Sailor', in het prachtige 'Sister Moon' en in de 'meezinger' 'Thrill is Gone'. Deze laatste track zou, als de DJ's en radiomakers in binnen- en buitenland niet zo trendgevoelig zouden zijn en niet van de ene hype naar de andere zouden zappen, een geheide hit kunnen zijn. Maar dat zal wel nooit gebeuren. Ook de overige vijf tracks staan als een huis, bezitten hoge kwaliteit en kennen een technisch perfecte uitvoering, dit alles gehuld in een licht progressief jasje.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Wally in de zeventiger jaren gemist heb maar deze met vijfendertig jaar uitgestelde kennismaking bevalt uitstekend .
Harry 'JoJo' de Vries (03-2012)


Personnel:
Roy Webber - vocals and guitars
Frank Mizen - bass and pedal steel
Will Jackson - guitars and keyboards
Paul Middleton -
steel guitar and bass
Pete Sage - electric violin and bass
Roger Narraway - drums and percussion
Nick Glennie-Smith - keyboards and vocals


Discography:
Wally (1974)

Valley Gardens (1975)
To the Urban Man (2010, DVD)
Montpellier (2010)