Wat een week ... CD

SEVENTH WAVE - Things to Come/Psi-Fi ('74/'75/'11)

Eindelijk prima remasters ...

... van de twee enige albums van het Britse multi-intrumentale duo Ken Eliott en Kieran O´Connor, beter bekend als Seventh Wave. De in de jaren ´70 verschenen albums waren altijd favorieten en ik vond het curieus, ondanks het feit dat het een obscure band was, dat er geen heruitgaven verschenen.
Nu wel via Market Square Records. Twee schijfjes maar in één verpakking, dat is dan wel weer jammer.
Seventh Wave maakte naar eigen zeggen 'progressive rock fusion', al heb ik ooit ook 'art rock' als duiding horen vallen. Het is inderdaad nogal bombastische en theatrale rock maar zo ontzettend goed.
'Things to Come' was het sterke debuut. De keyboards van Eliott domineren en hij speelt niet alleen ondersteunende partijen en solo's maar zet vaak via de keys ook de melodielijn neer. Uitschieters zijn 'Sky Craper' en 'Metropolis' maar de veertien tracks zijn allen van zeer hoge kwaliteit.
Het tweede album 'Psi-Fi' is het meest progressieve en 'Return to Forever- land', 'Roads to Rome', 'Manifestations' en 'Only the Beginning' zijn briljant. De goede maar rafelige, net niet tegelijk gezongen partijen, vond en vind ik nog steeds een handelsmerk van de band. Op dit tweede album werd men overigens sterk geholpen door Hugh Banton van VDGG op organ, synths en mellotron! Hierna werd er overigens, o.a. door persoonlijke problemen van drummer O'Connor, niets meer vernomen van het duo. Opgegaan in de mist des tijds.
Gelukkig nu dus hernieuwde aandacht voor Seventh Wave met deze h
eerlijk remasters. Het werd tijd, alles staat nog als een huis en klinkt ongedateerd. Misschien ook wel mooi. stoppen na een paar sterke oprispin- gen. Dat komt de obscuriteit ten goede. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 02)