Wat een week ... CD

JOHN WESLEY - The Lilypad Suite (2011)

De sidekick van ...

... Steven Wilson is al langer actief dan dat we hem via Porcupine Tree kennen. John Wesley bracht namelijk met 'The Lilypad Suite' zijn zesde studio-album uit sinds 1994 en heeft ook al heel wat live-releases op zijn palmares staan.
'The Lilypad Suite' is een wat mij betreft te kort album - iets meer dan een half uur - dat gelukkig geen muzikaal synoniem is van Porcupine Tree. Wesley behoudt namelijk een eigen gezicht en laat complexe, door gitaar gedomineerde rock horen met een progressieve rand. Bij de Tree is dat andersom.

Aan de suite gaan twee sterke tracks vooraf - althans op de Madfish-edition - te weten 'An Elegant Mess' en 'Free'. Vooral eerstgenoemde kent een pakkende melodielijn, wordt puntig uitgevoerd en legt de lat hoog voor de rest van het album. De suite verhaalt over de problemen die een jonge vrouw kreeg door de afwezigheid van haar vader. Dit uit zes delen bestaan- de concept had even wat tijd nodig bij mij maar is inmiddels volledig op zijn plaats gevallen. Krachtig uitgevoerd om de emoties te verbeelden, gas terugnemend waar het verhaal dat vraagt. Technisch vaardig uitgevoerd door Wesley en zijn band en produktioneel meer dan okay.
John Wesley laat horen veel meer in zijn mars te hebben dan in de schaduw staan van Wilson. Wat hij zeker moet blijven doen want live is hij immers een belangrijke aanvulling en hoe zouden we hem anders hebben leren kennen! Eén tip John: volgende keer een minuut of twintig langer! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 46)