The Devin Townsend Project - Ghost (2011)

Label:
Inside Out Music

Bandsite: www.hevydevy.com
Running Time: 72:45
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries

Score: (out of 5 JoJo's)

Devin Townsend is een bijzondere vertegenwoordiger van de progscene. Naast zijn extreme leefwijze die gedomineerd werd door drugs en alcohol - middelen die hij heeft afgezworen omdat ze naar eigen zeggen "zijn geest hadden overgenomen" - maakt hij extreme muziek, avant-garde fusion waarin metal, prog en inmiddels ook ambient zijn verwerkt. Ik heb het luisteren naar Townsend, naar aanleiding van zijn briljante album 'Terria' (2001), weleens een 'hersenspoeling' genoemd. Je weet niet wat je overkomt en beluistering van de geluidsmuur via een headset is al helemaal een shock. Geen muziek voor een romantisch avondje. Ook niet voor herhaalde beluistering in korte tijd. Wel sterk.
In 2009, vlak na zijn wederopstanding, schoon van stimulerende middelen, zijn eigen hersenen ook gespoeld, startte hij met een project dat zou moeten gaan bestaan uit vier albums: het voor zijn doen relatief ingetogen en goede 'Ki' (2009), de aanslagen op de grijze cellen 'Addicted' (2009) en 'Deconstruction' (2011) en nu dan het afsluitende album 'Ghost'. Getooid in een prachtig, kartonnen omhulsel. Helaas is de hoes in de 'jewelcase' stuitend clichématig en a-typisch voor de militante geest van Townsend en beter passend bij bands zoals Iona en Clannad.
Maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Ook de dertien tracks op 'Ghost' zijn a-typisch voor de man want er is sprake van ambient music met folkinvloeden. Prachtig gemaakt, met volle synths, veel fluitspel en woodwinds, rustig zoemende gitaren en zelfs de mandoline en banjo duiken op. Het klinkt warm, al doet de wereld van de geesten af en toe een rilling op de arm verschijnen en voel ik een windvlaag, alsof een pop van lucht, het restant van een overleden bekende, achterlangs schuifelt. Warm en koud dus en sterk uitgevoerd.
Toch wat kritiek. Townsend bezit, of wellicht bezat na zijn grote lichamelijke en geestelijke schoonmaak, een militante geest die altijd op zoek is naar muzikale grenzen en anders-dan-anders-composities en -uit- voeringen. Bij zijn uitstapje naar de ambient-music had ik dan ook verwacht dat hij het op een andere manier zou uitvoeren en vormgeven dan artiesten die dit pad vaker bewandelen; dat hij ambient met een twist zou maken. Dat is toch echter sporadisch het geval. Er wordt aan dit muzieksegment door Townsend zeker geen nieuwe dimensie toegevoegd. Onderhoudend is het echter wel, wellicht zelfs voor een romantisch avondje. Hoewel, zie ik daar geen pop van lucht? Toch even oppassen. Voor ik het weet bevind ik mij in het land der zielen. Harry 'JoJo' de Vries (08-2011)

Personnel:
Devin Townsend - guitars, vocals, bass, synth, ambience, banjo
Kat Epple - flute, woodwinds
Dave Young - keyboards, nord synths, harmonium, Ableton Live, mandolin
Mike St-Jean - drums, percussion
Katrina Natale - vocals


Discography:
Ocean Machine (1997)
Infinity (1998)
Christeen (1999)
Physicist (2000)
Terria (2001)
Accelerated Evolution (2003)
Synchestra (2006)
Ziltoid The Omniscient (2007)
Ki (2009)
Addicted (2009)
Deconstruction (2011)

Ghost (2011)