Wat een week ... CD

FRAMES - Mosaik (2010)

Fris en sprankelend debuut ...

... van dit kwartet uit Hannover genaamd Frames met het instrumenta- le 'Mosaik'. Onder leiding van Jonas Meyer speelt men in de bezetting gitaar/keyboards, bas, drums en keyboards. Wat een heerlijk album is dit geworden, zeer geschikt voor de zomer, getooid in een al even zomerse en aantrekkelijke hoes.
Het is lastig om er nu direct een etiket op te plakken, als dat al zou moeten, maar de band omschrijft het zelf als instrumentele art-rock. Ik hoor er enige overeenkomst in met Bill Bruford's 'Feels Good to Me' maar verder klinkt het eigentijds en eigenzinnig. Er zijn veel sfeer- en tempowis- selingen. Zo is de band in staat om felle, bijna metalachtige gitaarriffs af te wisselen met violen en subtiel pianospel. De albumtitel 'Mosaik' is in die zin metaforisch voor de muzikale diversiteit maar uiteindelijk onstaat er één smaakvol geïntegreerd mozaïek, ook al omdat de meeste tracks min of meer in elkaar overlopen.

En, 'last but not least', Frames schrijft prachtige, pakkende melodielijnen waarbij 'Insomnia' en 'Driving Head' er absoluut uitspringen. Zij bepalen de sfeer van het mozaïek: agressie en lieflijkheid gevangen in één beeld. Nee, als het Duitse voetbalelftal in de WK-finale net zo goed en geva- rieerd speelt als hun landgenoten in Frames, dan gaan wij het nog knap moeilijk krijgen ... Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 27)