Guilt Machine - On This Perfect Day (2009)

Label: Mascot Records
Bandsite: http://www.ayreon.com
Duur: 57:41
Reviewer: Peter Swart
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

“Het komt uit de psychologie” … antwoordt Arjen Lucassen in iO Pages nr. 88 op de vraag waar de naam van zijn nieuwe project vandaan komt. Kijk, dan zitten wij bij ProgLog AFTERglow ineens rechtop, want de drie vas- te medewerkers verdienen allen hun brood als psycholoog. Maar ‘schuld- machine’? Enige verontrusting is het gevolg: de vakliteratuur toch wat ver- waarloosd de laatste jaren? Doch als gitariste en tekstschrijfster Lori Lin- struth op de begeleidende dvd de naam toelicht valt het kwartje. Zij refereert aan zich opdringende gedachten rond het thema ‘schuld’, die zich bij de- pressieve mensen opdringen. Gedachten, waarover je geen controle hebt. ‘Automatische negatieve gedachten’ heet dat in de cognitieve ge- dragstherapie en we zijn gelukkig weer op bekend terrein. En dan blijkt de projectnaam treffend gekozen.
De achtergrond van Lucassen’s project ligt in de door hem doorgemaakte depressie na het vastlopen van een relatie en het volbrengen van het laatste Ayreon-album. Het is opvallend hoe openhartig Lucassen en Linstruth in de interviews en op de dvd spreken over hun gedeelde sombere perioden. Zij stellen zich hiermee beiden kwetsbaar op, maar winnen veel aan sym- pathie.

Op zijn Ayreon-albums huurde Arjen Lucassen vele zangers en instru- mentalisten in. Op het laatste deel ‘01011001’(zie WeekCD 2008-8) zijn maar liefst zeventien stemmen te horen! Tijd voor een stap terug. Persoon- lijk ben ik eveneens zeer tevreden over het feit dat hij geen gebruik heeft gemaakt van al die gastgitaristen en –toetsenisten, maar vertrouwd heeft op de muzikale vaardigheden van zichzelf en partner Lori Linstruth. De Zweedse schittert in felle, prachtige gitaarsolo’s, veelal tijdens de climax van de diverse nummers.
De zes middellange composities kennen een karakteristieke opbouw. Het begint met het geluid van machines en enkele, door fans ingesproken, uitspraken over schuld en depressie. De muziek komt rustig op met subtiel slagwerk van Chris Maitland (Porcupine Tree) en/of akoestische gitaar. De Belgische zanger Jasper Steverlinck valt in, waarop de song wordt uitge- bouwd met metal-, rock- of licht symfonische passages en een pittige solo van Linstruth. De terugkerende songstructuur leidt tot een zekere voorspel- baarheid, welke wegvalt na meerdere luisterbeurten. Dan wordt het genie- ten van de nuances, zoals bepaalde melodische overgangen die typisch Lucassen zijn en van de instrumentbeheersing van de betrokkenen.
Het zal duidelijk zijn dat ‘On This Perfect Day’ een zeer persoonlijk pro- duct is geworden, dat een mooie plek verdient in het omvangrijke oeuvre van deze sympathieke landgenoot. Peter Swart (10-2009)

Bezetting:
Arjen Lucassen – snaarinstrumenten, keyboards en zang
Lori Linstruth – gitaar en teksten
Jasper Steverlinck – zang
Chris Maitland - drums

Discografie:
Ayreon:
The Final Experiment (1995)
Actual Fantasy (1996)
Into The Electric Castle (1998)
Universal Migrator (2000)
Ayreonauts Only (compilatie) (2000)
The Human Equation (2004)
01011001 (2008)
Timeline (compilatie) (2008)
Star One:
Space Metal (2002)
Live On Earth (2003)
Stream Of Passion:
Embrace The Storm (2005)
Live In The Real World (2006)
Ambeon:
Fate Of A Dreamer (2001)
Guilt Machine:
On This Perfect Day (2009
)