Wat een week ... CD

STANLEY CLARKE - Schooldays (1976)

Een belangrijke release ...

... naast albums uit die tijd van Mahavishnu Orchestra, Return to Forever, Brand X en Soft Machine, voor de ontwikkeling van de jazz-rock. Stanley Clarke werd hier bijgestaan door de groten uit die hoek zoals George Duke, John McLaughlin, Steve Gadd, David Sancious, Billy Cobham en ga zo maar door.
En Clarke natuurlijk zelf, een gigant op bas, bekend geworden door zijn kleine en korte elektrische bas en zijn bijzondere techniek die bestaat uit het neerzetten van de vingers in een positie die tot dan toe alleen werd gevolgd bij het spelen van de contra-bas. Daarnaast gebruikte hij de 'slap-techniek' waarbij hij neerwaarts aanslaat met de gehele hand en twee snaren met de nagels. Deze speelwijze leidt tot een karakteristiek geluid dat op 'Schooldays' meerdere malen te horen valt maar zijn absolute be- kroning krijgt tijdens de bassolo in het titelnummer, dat swingt als de nete en kippenvel geeft als hij soleert.

Voor liefhebbers van jazz-rock is 'Schooldays' een niet te missen item in de verzameling en wat mij betreft dertig jaar nadien nog steeds 'state-of-the-art'. Jammer dat Colombia Jazz op alle remasters de onhebbelijke ge- woonte heeft zijn logo pal op de originele hoes te drukken en een lelijk kadertje met 'Digitally Remastered' neer te zetten. Een deel van het origi- neel gaat daardoor zelfs verloren. Een aantasting van de integriteit van de originele ontwerper. Ik zou het niet pikken. Vandaar dat ik uit protest de originele hoes publiceer en niet het herontwerp. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 03)