HoestoBlame Chapter Six

Fairport Convention – Unhalfbricking (1969)
Ontwerp: Diogenic Attempts Ltd & Eric Hayes

Tien weken, tien hoezen

Dezelfde studio die de hoes van Nick Drake ontwierp (zie HoestoBlame Chapter Four). Niet zo vreemd, want Fairport Convention en Drake bewogen zich in dezelfde subcultuur, speelden in dezelfde zalen, woonden in elkaars buurt en hadden soms dus ook dezelfde ontwerper.
Is deze hoes mooi? Daar valt genoeg op af te dingen maar mij heeft hij altijd geïntrigeerd. De hoes geeft niet alleen een tijdbeeld van de Engelse countryside maar het symboliseert voor mij ook de generatiekloof die van alle tijden is. De ouders buiten de poort gezet, de jeugd binnen de poort de tuin van de ouders in bezit nemend en daarmee aangevend dat de jeugd dezelfde weg zal gaan als de ouders. ‘History Repeats Itself’.
En zoals de band zelf schrijft op de prima vormgegeven remasters van de band: “Noem het toeval, noem het het lot, maar de manier waarop de hoofden miraculeus worden afgekaderd door de gaten in het hek wijst tegelijkertijd op een gezegende eenheid in de band”. De cover van ‘Unhalfbricking’ is voor mij een ijkpunt in de hoeshistorie. JoJo