Wat een week ... CD

VASIL HADŽIMANOV BAND -
Lines in Sand (2019)


Moonjune Records  ...

 
... grossiert in topreleases. De één volgt de ander op. Nu weer het in een geweldig geluid gestoken 'Lines in Sand' van de Servische Vasil Hadžimanov Band, hun tweede album na het uitstekende debuut 'Alive' (2016).
Het promovel stelt dat de muziek "transcends categorization". Dat kan ik volmondig bevestigen. Natuurlijk horen we etnische invloed vanuit de Balkan in het titelnummer, associeert 'Mr. Moonjune' (Robert Wyatt of platenbaas Leonardo Pavkovic?) aan jazzrock met o.a. referenties aan Brand X, swingt 'Maklik' de pan uit, is er her en der experiment, beweegt 'For Clara' zich in de soulregionen en behoort 'Ratnici Podzemlja' tot de funkcategorie. Alles is echter overgoten met een heerlijke saus die ik niet goed kan duiden - dat is juist aantrekkelijk - maar het is een saus die in ieder geval zorgt voor een weldadige synergie van al die invloeden. Waarbij de technische vaardigheid van Hadzimanov, zijn vier kompanen en wat gasten op hoog niveau staat.
Op ProgLog AFTERglow moet niet te lustig gestrooid worden met het extra predikaat 'Peak Experience'. Dan verwordt dat predikaat tot iets nietszeggends. Maar in dit geval kan ik gehoord de hoge kwaliteit niet anders: 'Lines in Sand' een absolute piekerervaring! Harry de Vries (wat een week 07)