Wat een week ... CD

XAVI REIJA - The Sound of the Earth (2018)

Het is hard werken ...


 
 ... voor de muzikanten en voor de luisteraar, het verteren van 'The Sound of the Earth' van drummer Xavi Reija. Maar dan heb je ook wat want het is niet mis wat er op deze release van Moonjune Records wordt gepresenteerd. Het predikaat 'PEAK EXPERIENCE' is dan ook meer dan terecht.
Xavi Reija heeft zich omringd met Tony Levin (bass, upright bass & stick), Markus Reuter (touch guitar) en Dusan Jevtovic (electric guitar). Dit virtuose viertal zet in negen tracks een immense sound en compositorisch zware kost neer die ik zou willen omschrijven als 'King Crimson goes Ambient or vice versa'. Passages en tracks die enerzijds herinneren aan Fripperiaanse uitspattingen en anderzijds passages en tracks die atmosferisch zijn en bestaan uit excursies in het land dat 'space rock' heet. Het zijn die uitstapjes die rustpunten bieden voor muzikant en luisteraar. 
Na een sportwedstrijd kun je uitgeput zijn of lekker moe. Die laatste gemoedstoestand maakt zich steeds van mij meester als ik 'The Sound of the Earth' beluister: moe maar voldaan! Het is dat de eindejaarslijsten net zijn gepubliceerd anders was dit werkstuk zeker in de 'Top 10 Prog' beland. Harry de Vries (wat een week 02)