Wat een week ... CD

LUNATIC SOUL - Walking On A Flashlight Beam (2014) 

Atmosferische progmuziek maken ...


... is Mariusz Duda, voorman van Riverside, op het lijf geschreven. Dat bewijst hij eens te meer op 'Walking On A Flashlight Beam', het vierde album dat hij in 2014 solo uitbracht onder de naam Lunatic Soul. De teller staat met de uitgave dit jaar van 'Under The Fragmented Sky' inmiddels al op zes albums.
De Pool Duda is een meester in het neerzetten van een mystieke sfeer die soms beangstigend is en op andere momenten aanzet tot melancholie. Naar mijn mening omdat hij vooral de kunst van het weglaten beheerst. Het is immers juist de lucht die in de composities zit die die sfeer bewerkstelligt en die de gevoelige snaar bij mij raakt. Met een in aanvang beknopte door toetsen of gitaar neergezette thematiek. Voeg daarbij de stevige erupties die her en der zijn verspreid over de negen composities en het plaatje is compleet.
Ieder mens heeft zo zijn piek- en dalervaringen in het leven. Als je je mee laat voeren op enerzijds de mooie en anderzijds de sombere melodielijnen van Duda's muziek en je doet je ogen dicht, zie je al die ervaringen aan je voorbijtrekken. Is dat niet wat met muziek wordt beoogd? Harry de Vries (wat een week 28)