Wat een week ... CD

ALCHEM -Viaggio Al Centro Della Terra  (2018) 

Piepend en krakend ...


... wordt de deur geopend, waarna een tsunami aan onheilspellende junglegeluiden volgt: intens kwakende padden, een tropische vogel die in het holst van de nacht zijn verleidende lokroep uit, dreigende donderslagen op de achtergrond. De equatoriale oerwoudgeluiden worden geleidelijk aan vervangen door heldere, warme gitaarklanken, ondersteund door passende baslijnen en een voorzichtige drumpartij. De sfeervolle vioolklanken en bescheiden stem van zangeres Annalisa Belli completeren deze prachtige compositie: opener 'Behind the Door' van de Italiaanse band Alchem.
Het is een alleraardigst product dat moeilijk in een hokje te plaatsen is. In de 'Encyclopaedia Metallum' wordt de band ingedeeld in het Gothic metal genre, waar ik me iets bij kan voorstellen in verband met de karakteristieke (hoge) stem van zangeres Belli. Toch wordt met zo’n etiket aan de veelzijdigheid van Alchem voorbij gegaan. Naast de gothic elementen horen we namelijk ook snoeiharde (black en doom)metal, symfonische rock, progmetal en zelfs klassieke invloeden.
Een heerlijk album voor de klassieke progrock liefhebber. Zeker geen vernieuwende muziek maar de band borduurt op geheel eigen wijze voort op elementen die ooit door de grootmeesters van de progressieve rock werden bedacht en gecreeërd, zonder dat het clichématig wordt. Het resultaat hiervan imponeert uitermate onderhoudend. Henk Vermeulen (wat een week 25)