Wat een week ... CD

GOBLIN - Four of a Kind (2017)

De Renaissance ...

 ... is ook aan de deur van het Italiaanse Goblin niet voorbijgegaan. De band kende immers een aantal wedergeboorten en afsplitsingen maar is al weer enige jaren bijeen met oerleden Fabio Pignatelli, Massimo Morante, Agostino Marongolo en Maurizio Guarini. 'Four of a Kind' is, als ik het goed begrijp, via 'crowdfunding' tot stand gekomen. Jammer dat het tegenwoordig zo moet, mooi dat het zo dan toch kan.
Het album is wederom instrumentaal en straalt uit alsof de acht tracks vooral via improviseren op een thema ontstaan zijn. Dat levert mooie momenten op zoals in 'Uneven Times' en 'Mousse Roll' maar soms mis ik ook de kop, romp, staart en rode draad in de composities. Desalniettemin wordt er vakkundig gemusiceerd, zijn er prachtige partijen op toetsen en gitaar te horen en is de ritmesectie strak en gedegen. Het geheel is gestoken in een grappige hoes waarin de vier bijgeleverde speelkaarten, de vier azen, de bandleden representeren.
Al met al heeft Goblin bestaansrecht. Niet alleen vanuit hun mooie catalogus uit het verleden maar met dit album heeft men het huidige recht ook bewezen. Ook de live bonustrack 'Goblin' onderstreept dat. 'Four of a Kind' is tenslotte niet voor niets 'CD van de Week'. Iets meer structuur in de composities de volgende keer zou mij echter helpen. Harry de Vries (wat een week 30)